Χιλιάδες ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες AirBnB θα πληρώσουν τον φόρο διαμονής από την τσέπη τους

Διαβάζεται σε 4'
Κατάλυμα τύπου AirBnB
Κατάλυμα τύπου AirBnB ISTOCK

Ο νέος φόρος διαμονής από 1/1 θα φέρει προβλήματα σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες AirBnB στις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει για του χρόνου. Η Booking.com παραπλανά με φόρους καταλύματα και ταξιδιώτες.

Μια σημαντική παράληψη που αφορά στο νέο φόρο διαμονής που θα επιβάλει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2024, πρόκειται πιθανό να κοστίσει στην τσέπη ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ ένα λάθος που δεν έχει διορθώσει η booking.com, παραπλανεί τουρίστες αλλά και κράτος για ανύπαρκτους φόρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε τόσο την αύξηση στο φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία, που θα καταλήγει στο ταμείο για τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι αυξήσεις είναι μεγάλες, με τους ξενοδόχους να διαμαρτύρονται, ενώ ο εν λόγω φόρος αφορά πλέον και όλα τα καταλύματα που ενοικιάζονται με τη μέθοδο του AirBnB. Δηλαδή ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων, οι πελάτες τους θα πληρώνουν από 1,5 έως και 10 ευρώ, ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση, ενώ και σε όλα τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ο φόρος ορίζεται στο 1,5 ευρώ.

Όμως, εδώ και μήνες γίνονται ήδη δεκάδες χιλιάδες κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα τύπου AirBnB για τη χρονιά του 2024, σε όλες τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (booking, AirBnB, VBRO, κ.α.), οι περισσότερες από τις οποίες, στην περίπτωση των ξενοδοχείων, στην τελική τους τιμή συμπεριλαμβάνουν και το φόρο διαμονής, όμως με τις τιμές που ισχύουν σήμερα. Στα καταλύματα βραχυχρόνιας δε, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας φόρος, καθώς δεν ισχύει σήμερα.

Ποιος θα πληρώσει το λάθος

Οι κρατήσεις αυτές, θα φέρουν μεγάλες εκπλήξεις, καθώς οι ιδιοκτήτες όλων των τύπων των καταλυμάτων, θα κληθούν είτε να ενημερώσουν όσους έχουν κάνει αυτές τις κρατήσεις ότι θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον χρήματα, ανάλογα με τον τύπο του ξενοδοχείου και τις ημέρες διαμονής, ή να απορροφήσουν αυτό το ποσό και να το αποδώσουν από το δικό τους ταμείο στο κράτος. Διευκρινίζεται ότι το κάθε ξενοδοχείο έχει δική του πολιτική πληρωμών και σε κάποιες περιπτώσεις εισπράττει το φόρο διαμονής κατά την άφιξη του πελάτη.

Από την άλλη τα καταλύματα τύπου AirBnB, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να ενημερώσουν τις κρατήσεις τους, ή να πληρώσουν από την τσέπη τους φόρους. Στα ξενοδοχεία είναι σχετικά εύκολο να εισπραχθούν τα επιπλέον χρήματα, αφού λειτουργούν ρεσεψιόν με προσωπικό που θα είναι εκεί για να τα χρεώσει στους πελάτες, ενώ στην περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν συναντούν ποτέ τους πελάτες τους.

Η Booking χρεώνει εσφαλμένα ΦΠΑ και δημοτικό φόρο στα AirBnB

Η Booking από πέρυσι, προφανώς εξ’ αιτίας κάποιου τεχνικού θέματος, έβαλε εσφαλμένα σε όλων των τύπων τα τουριστικά καταλύματα, το ΦΠΑ του 13% των ξενοδοχείων, αλλά και το δημοτικό φόρο των 0,50 ευρώ, στις κρατήσεις που γίνονται μέσα από την πλατφόρμα. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκαν να αναγράφουν στους όρους κράτησης των καταλυμάτων τους, ότι η τελική τιμή που χρεώνουν περιλαμβάνει ΦΠΑ και δημοτικό φόρο. Ως γνωστόν τα καταλύματα αυτά μέχρι και το τέλος του 2023 δεν επιβαρύνονταν από κανενός είδους φόρο, παρά μόνο οι ιδιοκτήτες τους φορολογούνται κλιμακωτά ανάλογα με τα εισοδήματα που έχουν από αυτές τις ενοικιάσεις. Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες αυτών των καταλυμάτων έβλεπαν στην κράτηση τους, ότι πληρώνουν ΦΠΑ και δημοτικό φόρο.

Από τις ομάδες που υπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων τύπου AirBnB, το θέμα συζητήθηκε και – σε όσους από αυτούς έπεσε στην αντίληψη τους – επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την Booking, η οποία αφαίρεσε από το κατάλυμα τους τις ενδείξεις από τους φόρους αυτούς.

Σε αναζήτηση του NEWS 24/7 σε μεγάλο αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες καταλύματα που φαίνεται ότι εισπράττουν ΦΠΑ και δημ. φόρο, χωρίς φυσικά να το αποδίδουν στο κράτος, αφού δεν προβλέπεται. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη για αυτή τη στρέβλωση, των ανύπαρκτων φόρων. Η δημοφιλής πλατφόρμα πάντως ενώ γνωρίζει τόσο καλά το θέμα, δεν έχει κάνει κάποια καθολική διόρθωση. Να σημειωθεί ότι οι τιμές στα καταλύματα αυτά δεν επιβαρύνονται στην πραγματικότητα με αυτούς τους φόρους, όμως αναφέρονται παραπλανώντας τους πελάτες οι οποίοι νομίζουν ότι πληρώνουν διάφορους φόρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα