Εξαγγελίες Μητσοτάκη για τουρισμό: Στα δύο χωρίζονται τα AirBnB – Οι αντιδράσεις

Εξαγγελίες Μητσοτάκη για τουρισμό: Στα δύο χωρίζονται τα AirBnB – Οι αντιδράσεις
Ακίνητα κάτω από την Ακρόπολη Eurokinissi

Δυό μέτρα και δυο σταθμά για το ΦΠΑ στη βραχυχρόνια μίσθωση σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για την αύξηση του τέλους διαμονής.

Δυσαρέσκεια και ευχαρίστηση προκάλεσαν ταυτόχρονα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τον κλάδο του τουρισμού. Οι ξενοδόχοι χαιρέτισαν τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη βραχυχρόνια μίσθωση, όμως καθόλου δεν τους άρεσε η αύξηση του τέλους διαμονής και ο λόγος που επικαλέστηκε. Την ίδια ώρα οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακίνητων που τα διαθέτουν στην αγορά με τη μέθοδο του AirBnB, αλλά και οι δεκάδες εταιρείες που διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό τέτοιον ακινήτων είναι δυσαρεστημένοι για την επιβολή του ΦΠΑ.

Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση του ότι όσοι ενοικιάζουν από τρία και άνω ακίνητα θα υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ, φέρνει τη χώρα μας ένα χρόνο πιο κοντά στην κοινοτική νομοθεσία, όμως επιβάλει ένα διαχωρισμό που θα προκαλέσει πρόβλημα. Η Κομισιόν έχει αποφασίσει να νομοθετήσει ενιαία για το θέμα, καθώς το «τσουνάμι των AirBnB», έπιασε απροετοίμαστες τις κυβερνήσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ώστε να μην εξαιρεθεί η βραχυχρόνια μίσθωση μέσω διαδικτυακών πλατφορμών από τον ΦΠΑ στην ΕΕ. Το μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2025, ουσιαστικά υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης τέτοιων ακινήτων, να εισπράττουν και να αποδίδουν εκείνες τον ΦΠΑ.

Η στρέβλωση που θα προκληθεί στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπολογίζεται ότι τα καταχωρημένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες φτάνουν τις 140.000 περίπου, με πολλαπλάσιο αριθμό κλινών, για τις οποίες δεν υπάρχει σαφής αριθμός. Από αυτά τα καταλύματα εκτιμάται, χωρίς πάλι να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ότι περισσότερα από 40.000 βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών, με τις 10 μεγαλύτερες εξ αυτών να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σχεδόν 2.200 καταλύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Tom Payne της εταιρείας Transparent στο πρόσφατο συνέδριο ShortStay Conference 2023. Αυτό σημαίνει ότι όσοι τουρίστες επιλέγουν καταλύματα που διαχειρίζονται από εταιρείες θα πληρώνουν ΦΠΑ, ενώ όσοι επιλέγουν μεμονωμένους ιδιώτες δεν θα πληρώνουν.

Πάγια απαίτηση των ξενοδόχων η ρύθμιση της βραχυχρόνιας

Η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτελεί πάγιο αίτημα των ξενοδόχων, για την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού, με το ΣΕΤΕ να το έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα συζήτησης με την κυβέρνηση εδώ και καιρό. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σε ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε «πολύ θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level playing field για τον κλάδο της διαμονής». Όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος οι προτάσεις του ΣΕΤΕ υιοθετούνται. «Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις».

Αντιδράσεις από ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ, σε ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες που πρωθυπουργού για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, τονίζει ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα». Όπως επισημαίνει «θεωρούμε ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Δυσαρέσκεια για την αύξηση του τέλους διαμονής

Στην Ελλάδα σήμερα, το τέλος διαμονής το οποίο επιβαρύνονται οι επισκέπτες των ξενοδοχείων ανά νύχτα, κυμαίνεται από 0,50 έως 4 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ την αύξηση του, που θα επιβληθεί με το νέο έτος και θα κυμανθεί από 1 έως 6 ευρώ – ίσως και αρκετά περισσότερο – ανάλογα και πάλι με την κατηγορία του ξενοδοχείου. Στόχος της αύξησης του τέλους, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να συγκεντρωθούν τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για το ειδικό αποθεματικό αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, για να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ το 2024.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος στο tweet του, τόνισε ότι είναι προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής. Ό ίδιος είπε ότι «Για την αύξηση του φόρου διαμονής, δε θα πω το τετριμμένο πως ο τουρισμός διαχρονικά αποτελούσε εύκολη λύση φορολόγησης για οποιοδήποτε θέμα. Θεωρώ όμως προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Να κατανοήσουμε τέλος πως κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη, μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90%, εξαγωγική δραστηριότητα», κατέληξε ο κ. Ρέτσος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα