Τουρκικό μπλόκο στο φυσικό αέριο για Ελλάδα

Τουρκικό μπλόκο στο φυσικό αέριο για Ελλάδα

Τα προβλήματα στις ροές φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν και Ιράν ωθούν την Τουρκία να βάλει φρένο στην παροχή προς την Ελλάδα

Να "παγώσει" την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα αποφάσισε η Τουρκία μετά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε Αζερμπαϊτζάν και Ιράν όπου έχουν οι ροές έχουν σταματήσει και μειωθεί αντίστοιχα.

Η τουρκική εταιρεία Botas προμηθεύει τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Η σχετική σύμβαση προβλέπει την προμήθεια αζέρικου αερίου συνολικής ποσότητας 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η Τουρκία εισάγει 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν ή το 16% περίπου της εγχώριας κατανάλωσης και περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το Ιράν με το οποίο έχει διαφορές για τις τιμές.

Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ καλύπτει την εγχώρια ζήτηση με βάση τις μακροχρόνιες συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas, την αλγερινή Sonatrach και τις συμβάσεις για υγροποιημένο  αέριο από την ελεύθερη αγορά.

Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, περίοδο υψηλής ζήτησης, υπήρξε ταυτόχρονα σταδιακή μείωση παροχής αερίου από την Botas, η οποία και τελικά διέκοψε τη παροχή στις 18 Ιανουαρίου, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Μία ημέρα αργότερα, η τουρκική εταιρία επικαλέστηκε λόγους "ανωτέρας βίας" για τη διακοπή της παροχής από τις 19 Ιανουαρίου και μετά.

Η ΔΕΠA κινητοποιήθηκε άμεσα για να εξαλείψει κάθε πιθανότητα προβλήματος στην παροχή αερίου προς τους πελάτες της και αύξησε τις ημερήσιες προμήθειες ρωσικού αερίου πάνω από το συμβατικό μέγιστο έως και 31 Ιανουαρίου κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom.

Συμφώνησε επίσης με την αλγερινή εταιρεία Sonatrach για επίσπευση του προγραμματισμένου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και παράδοσή του στις 25 Ιανουαρίου και διασφάλισε δύο πρόσθετα φορτία ΥΦΑ (από την ελεύθερη αγορά), αξιοποιώντας τις συνεργασίες τις οποίες έχει επί σειρά ετών. Τα φορτία αυτά παρελήφθησαν το πρώτο στις 22 Ιανουαρίου και το δεύτερο στις 24 Ιανουαρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς φυσικό αέριο

Ενεργειακή ένωση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

SHARE:

24Media Network