Τράπεζα Πειραιώς: Αποχωρεί πλήρως το Δημόσιο

Διαβάζεται σε 5'
trapeza peiraiws
Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς SOOC

Η επενδυτική φρενίτιδα που επικράτησε από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας οδήγησε την διοίκηση του ΤΣΧ στην απόφαση να διαθέσει το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε η Δημόσια Προσφορά.

Η ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε για μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς από τα πρώτα κιόλας λεπτά που άνοιξε χθες το πρωί το βιβλίο προσφορών οδήγησαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην απόφαση να διαθέσει τελικά το σύνολο της συμμετοχής του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επενδυτική φρενίτιδα που επικράτησε από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας με υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 4 φορές μέσα σε λιγότερα από 10 λεπτά, οδήγησε την διοίκηση του ΤΣΧ στην σύγκλιση έκτακτου ΔΣ προκειμένου να διαθέσει το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε χθες η Δημόσια Προσφορά.

Μάλιστα μέσα στη μέρα ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου για αύξηση των προσφερόμενων μετοχών από 275.080.789 σε 337.599.150. Η πώληση του 27% υπαγορεύθηκε, με βάση τις ίδιες πηγές, από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά ισχυρών ξένων επενδυτών, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να τοποθετήσουν σημαντικά κεφάλαια στην τράπεζα.

3 δισ. με το καλημέρα

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς είναι ότι η έμπρακτη ζήτηση που είχε εκδηλωθεί πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ. Σε λίγα λεπτά η έκδοση καλύφθηκε κατά τέσσερις φορές ενώ κύκλοι της τράπεζας εκτιμούν ότι την Πέμπτη το απόγευμα που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κάλυψη θα έχει ανέλθει τουλάχιστον κατά 10 φορές.

Υπενθυμίζεται ότι το εύρος διάθεσης των μετοχών ορίσθηκε μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ, με τη ζήτηση να δείχνει ότι δεν αποκλείεται να επιτευχθεί χαμηλό discount (σ.σ. την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 3,98 ευρώ). Στο premarketing, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ισχυρά, διεθνούς εμβέλειας ξένα funds όπως η Fidelity, το Wellington, το Capital κ.ά.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι μετά την χθεσινή, πρώτη ημέρα του placement, είναι εξαιρετικά πιθανό το ελάχιστο όριο για την τιμή διάθεσης να ξεπεράσει και τα 3,9 ευρώ. Χθες η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έκλεισε στα 4,218 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,82%, με την κεφαλαιοποίηση της να διαμορφώνεται στα 5,27 δισ. ευρώ. Γεγονός που ανεβάζει την τράπεζα στην 6η θέση της κλίμακας των εταιρειών με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της της χρονιάς η μετοχή ενισχύεται κατά 31,81%.Με βάση το εύρος της τιμής διάθεσης η συνολική αξία ολόκληρου του πακέτου που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς κυμαίνεται από τα 1,249 δισ. έως 1,35 δισ. ευρώ γεγονός που το καθιστά μεγαλύτερο από το placement της Εθνικής Τράπεζας.

Το 3,3% της Πειραιώς σε Έλληνες επενδυτές

Από τις αρχικά προσφερόμενες μετοχές (σ.σ. το 22%), έως 41.262.118 τεμάχια θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο εγχώριο επενδυτικό κοινό (σ.σ. το 15% του αρχικού βιβλίου ή το 3,3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας). Τουλάχιστον 233.818.671 μετοχές επιδιώκεται να διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και της διαδικασίας του accelerated book building σε διεθνείς επενδυτές.

Από τις έως 41.262.118 μετοχές του ελληνικού βιβλίου, τουλάχιστον το 30% θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Αν δεν καλυφθεί η προσφορά από τη ζήτηση, τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο.

Η επόμενη μέρα

Οπως επισημαίνουν πηγές του ΤΧΣ, «η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη από-επένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Θυμίζουμε ότι το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου πέτυχε ένα σερί από-επενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα) που έφερε στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,45 δις Ευρώ και «άνοιξε» την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά».

Η επιτυχής πώληση της συνολικής συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη από-επένδυση του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες, ένας στόχος που θα αποφέρει μεν σημαντικά κεφάλαια στα κρατικά ταμεία αλλά που έχει κυρίως στρατηγικό χαρακτήρα και όχι ταμειακό καθώς η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, θα επιτρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα να στηρίξει πιο δυναμικά την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και μακροπρόθεσμα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Με την πώληση του 27% των μετοχών, το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ συρρικνώνεται σε σημαντικό βαθμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή προς το Ταμείο να «τελειώνει» άμεσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (σ.σ. ίσως και νωρίτερα) και με το ποσοστό που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, με στόχο να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα