Τράπεζα Πειραιώς: Σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου

Τράπεζα Πειραιώς: Σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Με 1,5 δισ. ευρώ ήδη στις βαλίτσες του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου θα βρίσκεται από σήμερα στο Λονδίνο για μπαράζ επαφών με διεθνείς επενδυτές. Οι λόγοι του μεγάλου ενδιαφέροντος.

Στο Λονδίνο θα δώσει από σήμερα και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας την «μητέρα των μαχών» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου και το επιτελείο του, προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνή επενδυτική κοινότητα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας μεταβαίνει από σήμερα στην Βρετανική πρωτεύουσα έχοντας ήδη στις αποσκευές της σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και ισχυρή ζήτηση για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, που ξεπερνάει το 1,5 δις. ευρώ. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες επισημαίνουν ότι ήδη έχουν «δεσμευτεί» για την ΑΜΚ πάνω από 900 εκατ. ευρώ και η διεθνής ζήτηση είναι τέτοια που αναμένεται να υπερκαλύψει πάνω από τρεις φορές το ποσό των κεφαλαίων που θα ζητήσει η ελληνική τράπεζα από τις αγορές μέσα στην εβδομάδα.

Τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και το επιτελείο του όσο και οι δύο σύμβουλοι της Αύξησης Κεφαλαίου, η Goldman Sachs η UBS, θα έχουν από σήμερα και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας δεκάδες συναντήσεις και επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι λόγοι της επιτυχίας

Σχολιάζοντας τους λόγους που συντελούν στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνουν στο news247.gr ότι «οι προοπτικές για την επιτυχία της ΑΜΚ προδιαγράφονται πολύ θετικές, και προσθέτουν ότι από την μία το πλάνο μετασχηματισμού που έχει παρουσιάσει όλες αυτές τις εβδομάδες η Διοίκηση της Τράπεζας και από την άλλη η δραστική εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με όχημα τον «Ηρακλή ΙΙ» αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του ποσού των 1,38 δις. ευρώ, οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην ΑΜΚ θα έχουν επενδύσει σε μία Τράπεζα Πειραιώς, με σχέση τιμής προς λογιστική αξία στο 0,29 όταν οι υπόλοιπες τράπεζες διαπραγματεύονται με πάνω από 0,50.

Οι σίγουροι

Τα χέρια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς αναμφίβολα λύνουν οι τρείς μεγάλοι ξένοι ιδιώτες μέτοχοι ο John Paulson και ο Τέλης Μυστακίδης, οι οποίοι ως μέτοχοι έχουν στηρίξει την Τράπεζα Πειραιώς, και το fund Helikon, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη σειρά επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι συνολικά προτίθενται να επενδύσουν ένα ποσό που προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι ειδικά ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής αναζητά τρόπους να αυξήσει ακόμη περισσότερο την συμμετοχή του στην ΑΜΚ ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της ελληνικής τράπεζας.

Περίπου 200 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει το κομμάτι της λιανικής που  θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 15%.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες δίνεται ισχυρό σήμα στην αγορά ότι οι μέτοχοι στηρίζουν την ΑΜΚ, αλλά παράλληλα υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για τη συμμετοχή και νέων επενδυτών, έτσι ώστε η Τράπεζα να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, αλλά και να ανανεώσει τη μετοχική της σύνθεση.

Με 27% το ΤΧΣ

Σε ότι αφορά στο ερώτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες και αποτέλεσε και πεδίο σφοδρής πολιτική αντιπαράθεσης αυτό δηλ. του ποσοστού συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς μετά το πέρας της ΑΜΚ,, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον ότι δεν θα υπερβαίνει το 26% – 27%. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ένα ποσό της τάξης των 340 εκατ. ευρώ προκειμένου το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς να διαμορφωθεί στο παραπάνω ποσοστό και να επωφεληθεί από την πιθανή άνοδο της μετοχής στο άμεσο μέλλον.

Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασής του την περασμένη Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε ότι κατά τη διαδικασία της ΑΜΚ θα εκδοθούν 1.200.000.000 νέες μετοχές, με το εύρος τιμής να διαμορφώνεται από 1 ευρώ μέχρι 1,15 ευρώ στο ανώτατο όριο. Στόχος, η αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 εώς 1,38 δισ. ευρώ, με το πιθανότερο σενάριο το ποσό να πλησιάζει περισσότερο προς το άνω όριο των 1,38 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 και θα κλείσει την Παρασκευή 23 Απριλίου.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. της Πειραιώς ενέκρινε την παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης για τους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετέχουν στη δημόσια εγγραφή (ελληνικό βιβλίο). Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν όσες νέες μετοχές απαιτούνται για να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών, μετά την ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ως «παλαιοί» μέτοχοι θεωρούνται όσοι είχαν μετοχές πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου για το reverse split, δηλαδή την περασμένη Τρίτη. Η κατανομή των μετοχών στην ΑΜΚ θα γίνει σε αναλογία 15% Ελλάδα και 85% εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Θα προβλέπεται καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για το σκέλος της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους.

Θα καθοριστεί εύρος τιμών (ελάχιστη – μέγιστη) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, δηλ. την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους. Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Αν και η ΑΜΚ δεν θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης, εντούτοις η Τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση του ύψους της συμμετοχής που θα εκδηλώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της, προστατεύοντας πλήρως και τους μικρομετόχους.

Αν και η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε προνομιακή κατανομή αυτών στη διάθεση των νέων μετοχών. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στην Ελλάδα, η Τράπεζα δημιουργεί ειδικό αλγόριθμο για την αυτοματοποιημένη κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα