Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 3,5 φορές για το διεθνές σκέλος της ΑΜΚ

Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 3,5 φορές για το διεθνές σκέλος της ΑΜΚ
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Εγγραφές άνω του 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που βάζουν οι «ακρογωνιαίοι» επενδυτές και το ΤΧΣ, συγκέντρωσε κατά την πρώτη ημέρα το διεθνές σκέλος της ΑΜΚ. Εύκολα θα καλυφθεί και το εγχώριο σκέλος.

Υπερκάλυψη 3,5 φορές και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή των τριών «ακρογωνιαίων» επενδυτών και του ΤΧΣ, σημείωσε χθες πρώτη ημέρα το βιβλίο προσφορών για το διεθνές σκέλος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings ως αποτέλεσμα του εντυπωσιακού ενδιαφέροντος από κορυφαίους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της Αύξησης Κεφαλαίου κατατέθηκαν εγγραφές άνω του 1,5 δις. ευρώ, χωρίς όπως προαναφέρθηκε τα ποσά που βάζουν οι «ακρογωνιαίοι» επενδυτές και το ΤΧΣ. Οι τελευταίοι καλύπτουν 733 με 819 εκατ. ευρώ από τα ως 1,17 δισ. ευρώ, που επιδιώκεται να αντληθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από νωρίς χθες το πρωί η Goldman Sachs – εκ των βασικών συμβούλων της όλης διαδικασίας – υποστήριξε ότι κατά τις επαφές των προηγούμενων ημερών υπήρχαν ενδείξεις για ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές το οποίο υπερκαλύπτει κατά πολύ το μέγεθος της προσφοράς.

Να διευκρινιστεί ότι στην παραπάνω διεθνή συμμετοχή δεν περιλαμβάνεται το ποσοστό του ΤΧΣ που είναι μεταξύ 353 με 439 εκατ. ευρώ όπως επίσης ούτε τα ποσοστά των τριών ακρογωνιαίων επενδυτών Paulson, Mistakidis και Helikon Investment Limited που θα κατέχουν συνολικά το 26,74% των μετοχών. Ο Paulson θα επενδύσει 265 εκατ ευρώ, το Hellikon Investment Limited θα επενδύσει 75 εκατ ευρώ και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης 40 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τα ποσά αυτά και τον αριθμό των μετοχών που έχει επισήμως δημοσιεύει η Τράπεζα Πειραιώς στο Ενημερωτικό Δελτίο και στην ανακοίνωση της πρόσκλησης προκύπτει ότι η συμμετοχή γίνεται στην τιμή του 1,15 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, τα ποσοστά πριν και μετά την αύξηση, με τον αντίστοιχο αριθμό μετοχών ανάλογα με τη συμμετοχή του ΤΧΣ αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • ΤΧΣ: 27%-33% από 61,34%
  • Paulson & Co. Inc.: 18,62% από 4,61%
  • Αριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90% από 3,04%
  • Helikon Investment Limited: 5,22%
  • Λοιποί μέτοχοι (κάτω του 5%): 40,27% από 31,03%.

Το ποσοστό του 40,27% προκύπτει από τους επενδυτές που θα πάρουν μέρος στην αύξηση (39,02%) και από τους παλαιούς μετόχους πριν από την αύξηση (1,25%).

Paulson & Co, Μυστακίδης και Helikon δεσμεύονται να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης μόλις για 90 ημέρες. Αντίστοιχης διάρκειας είναι και το lock-up period για το ΤΧΣ, υπό την αίρεση συνήθων εξαιρέσεων.

Υπερκάλυψη και στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή με ισχυρό ενδιαφέρον συνεχίζεται η Δημόσια Προσφορά (15% της συνολικής αύξησης) στην Ελλάδα. Με δεδομένη την προτιμησιακή μεταχείριση μετόχων της Πειραιώς (σ.σ. ισχύει για όσους ειδικούς και μη επενδυτές κατείχαν μετοχές, κατά την εκκίνηση της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου), οι οποίοι εφόσον εγγραφούν δικαιούνται να λάβουν προνομιακά 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θεωρείται ότι θα καλυφθεί εύκολα.

Άλλωστε, δίνεται δυνατότητα εγγραφής και νέων επενδυτών όπως και υπερεγγραφής των παλαιών μετόχων.

Ωστόσο, η τελική τιμή διάθεσης και τα τελικά αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23 Απριλίου το απόγευμα, καθώς η Πειραιώς και οι σύμβουλοι θα έχουν προχωρήσει και στις σχετικές αξιολογήσεις των προσφορών. Στις 29 Απριλίου αναμένεται η αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς, στις 5 Μαΐου η έγκριση προς εισαγωγή στο ΧΑ των νέων μετοχών και στις 7 Μαΐου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Ως γνωστό η δημόσια πρόταση ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο και υπολογίζεται ότι οι προσφορές στο βιβλίο προσφορών της τράπεζας Πειραιώς θα υπερβούν τα 5 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με έκδοση 1,2 δισ. κοινές μετοχές στην ονομαστική τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή. Το εύρος θα κυμανθεί μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ. Το τελικό ποσό της αύξησης θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ, με πιθανότερο το άνω άκρο λόγω της μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα