Τράπεζες: Ανάρπαστες οι ελληνικές μετοχές

Διαβάζεται σε 5'
Άνοδος μετοχών
Άνοδος μετοχών ISTOCK

Διπλό ρεκόρ στο Greek Investment Day της Πειραιώς στο Παρίσι, 4 φορές περισσότερα κεφάλαια στη δημόσια εγγραφή του “Ελ. Βενιζέλος” από την αντίστοιχη της Εθνικής Τράπεζας.

Επενδυτικό «τσουνάμι» για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και κυρίως για τραπεζικές μετοχές βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ώρα δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο κλίμα ευφορίας στην ελληνική οικονομία.

Στο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο Παρίσι σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής ξένων επενδυτών, στη δημόσια εγγραφή για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατέθηκαν 4 φορές περισσότερα κεφάλαια από την αντίστοιχη δημόσια εγγραφή για την Εθνική Τράπεζα, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1376,62 μονάδες επίπεδο που είχε να δει από τον Μάιο του 2011.

Διπλό ρεκόρ στο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο Παρίσι

Μετά το μαζικό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, το κλίμα επιβεβαιώθηκε και στο 6ο Greek Investment Day που οργάνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς στο Παρίσι.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής επενδυτικών οίκων αλλά και αριθμού συναντήσεων (1-on-1) με τις ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν στο event.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν οι Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Aegean, Cenergy, Jumbo, Fourlis, Sarantis, EXAE, Lamda Development, Ideal και Kρι Κρι.

Διοργανώθηκαν συνολικά 130 συναντήσεις (1-on-1) με 25 ευρωπαϊκούς επενδυτικούς οίκους (κυρίως από τη Γαλλία), συμπεριλαμβανομένων των: Amundi, Axa, LBP AM, DNCA, GEFIP, Equigest, Gemway, Cogefi, Quarelo Capital, Allianz GI, Octo, Uzes Gestion, Amiral, HMG Finance, GAY Lussac, ID-AM, Independance AM, Conservateur, Montpensier Finance κα.

Έσπασε κάθε ρεκόρ η ζήτηση για το Ελ. Βενιζέλος

Την ίδια στιγμή τραπεζικά στελέχη έκαναν λόγο χθες βράδυ για ιστορικό ρεκόρ σε ότι αφορά στο ελληνικό βιβλίο για τις μετοχές Ελ. Βενιζέλος (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών- ΔΑΑ) καθώς το ύψος των προσφορών ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ζητά να αντλήσει μέσω της διάθεσης 10.500.000 μετοχών το ποσό των 86,1 εκατ. ευρώ.

Πέραν της υπερκάλυψης που προσεγγίζει τις 20 φορές, εντυπωσιακό είναι το απόλυτο νούμερο καθώς η συγκέντρωση 1,7 δισ. ευρώ μόνο από εγχώριους επενδυτές αποτελεί, πιθανότατα, ιστορικό ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ότι στο σκέλος των μετοχών Εθνικής Τράπεζας, που διατέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το ΤΧΣ, μέσω δημόσιας προσφοράς, συγκεντρώθηκαν αιτήσεις αθροιστικού ύψους 461,8 εκατ. ευρώ με την υπερκάλυψη να ανέρχεται σε 2,17 φορές.

Η έκρηξη της ζήτησης οφείλεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σε δύο βασικούς παράγοντες και πιο συγκεκριμένα στην πλεονάζουσα ρευστότητα και αφετέρου στα χαρακτηριστικά της Ελ. Βενιζέλος, καθώς λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης προσφέρεται ακόμη και για τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος. Ρόλο έπαιξε, επίσης, η απόφαση ΤΑΙΠΕΔ μετά τις εισηγήσεις των αναδόχων να βγει το εύρος τιμής διάθεσης σε χαμηλότερα επίπεδα, από αυτά που επιδίωκε αρχικά.

Νέα υψηλά άνω των 12 ετών για το ΧΑ

Το κλίμα ευφορίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η αγορά της Αθήνας συνεχίσει ακάθεκτη καθώς με ανοδική κίνηση για δεύτερη ημέρα αναρριχήθηκε σε επίπεδα που είχε να δει από το 2011, έχοντας οδηγό για ακόμα μία συνεδρίαση τις τράπεζες και τον τζίρο σε εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας με άνοδο 0,67% που τον έφερε στις 1.376,62 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 6 Μαΐου του 2011. Τα νέα υψηλά ήρθαν μάλιστα με τον τζίρο στα 150,6 εκατ. ευρώ. Οδηγός και χθες ήταν ο τραπεζικός τομέας με τον κλαδικό του δείκτη να κλείνει στις 1.201,57 μονάδες με κέρδη 1,64%,

Σε αυτό το κλίμα άπαντες οι χρηματιστές εκτιμούν ότι οι θετικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μακροπρόθεσμη δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που αναμένεται να αποδεσμευτεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς του Δ.Α.Α. αναμένεται να παράσχουν σημαντική στήριξη στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο, χάρη στη συνεχή θετική ροή ειδήσεων και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία η UBS

«Κερασάκι» στο χθεσινή μέρα, αποτέλεσε η ανάλυση της UBS η οποία εκτιμά ότι η καλή πορεία επενδύσεων, τουρισμού αλλά και βελτίωσης των εισοδημάτων αποτελούν τους τρεις βασικούς καταλύτες που θα οδηγήσουν σε πολύ καλή πορεία την ελληνική ανάπτυξη για τη διετία 2024 – 2025. Η ελβετική τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδιαίτερα αισιόδοξων για την ελληνική οικονομία, καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει για το εξεταζόμενο διάστημα στο 3% (και για τα δύο έτη), ενώ ο μέσος όρος των αναλυτών τοποθετεί την ανάπτυξη για φέτος στο 1,5% και για το 2025 στο 0,7%. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά τις αγορές στην πορεία του δημόσιου χρέους, καθώς εκτιμάται ότι ο δείκτης χρέους προς το εγχώριο ΑΕΠ θα κινηθεί χαμηλότερα φέτος στο 159%, το 2025 ακόμα χαμηλότερα στο 152% και στο 144% το 2026.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα