Τράπεζες: Δημοπρατούν ακίνητά τους για να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια

Τράπεζες: Δημοπρατούν ακίνητά τους για να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια
Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Με πώληση ιδίων ακινήτων , οι τράπεζες διαχειρίζονται τα “κόκκινα δάνεια”. Εναμιση μήνα πριν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και πέραν της κλασικής διαδικασίας πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, οι τράπεζες, αξιοποιούν και ένα άλλο “ατού”: την πώληση ιδίων ακινήτων τους ( που έχουν περιέλθει στη ακίνητη περιουσίας της από παλαιές καταπτώσες εγγυήσεις)

Ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων, ιδιωτών, αλλά και επαγγελματιών, που ανήκουν ήδη στο περιουσιολόγιο των τραπεζών, παίρνουν “εισιτήριο” για…πώληση, μέσα από προγραμματισμένες δημοπρασίες ακινήτων, με κλειστές προσφορές.

Την ερχόμενη εβδομάδα, δημοπρατούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ειδική σελίδα, 57 ακίνητα που έχουν ήδη περιέλθει στην ακίνητη περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς – έπειτα από μία ήδη επιτυχημένη δημοπρασία το Σεπτέμβριο – και σε δεκαπέντε ημέρες, η Εθνική Τράπεζα θα πωλήσει μέσω δημοπρασίας πάλι, μία σειρά από ακίνητα της, που υπερβαίνουν τα 130 συνολικά.

Πρόκειται για σπίτια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες, μονοκατοικίες, διαμερίσματα, και άλλα κτίρια, τα οποία έχουν ήδη εδώ και καιρό περιέλθει στην περιουσία των τραπεζών, λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Που σημαίνει, ότι ανήκουν πλέον  στις τράπεζες και όχι σε ιδιώτες .

Με τις δημοπρασίες αυτές αξιοποιούνται ακίνητα “κλειδωμένα” στις τράπεζες που σταδιακά , παραμένοντας αναξιοποίηταν, χάνουν την αξία τους,  απελευθερώνεται ρευστότητα και ταυτόχρονα, κινείται η αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι διαγωνισμοί αυτοί δεν έχουν σχέση με τους πλειστηριασμούς που γίνονται στα Ειρηνοδικεία (όπου εκεί ακό,η ο τίτλος ιδιοκτησίας ανήκει στον οφειλέτη και όχι στην Τράπεζα), ούτε με τους  ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος Νοεμβρίου.

Αποτελούν μία πάγια τακτική των Διευθύνσεων Ακίνητης Περιουσίας των τραπεζών και γίνεται για δικά τους πλέον ακίνητα, μέσω δημοπρασιών, με κλειστές προσφορές.

Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Περιουσίας της Τράπεζας αλλά και η θυγατρική της Probank leasing προχωρεί σε πώληση συνολικά 131 ακινήτων σε όλη τη χώρα, με  δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, με κλειστές προσφορές.

Οι κλειστές προσφορές θα υποβάλλονται σε διαφορετικές ημερομηνίες, μεταξύ 30ής Οκτωβρίου και 8ης Νοεμβρίου σε κατά τόπους καταστήματα που έχει ορίσει η Εθνική.

Ταυτόχρονα, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, η θυγατρική της Εθνικής, Probank Leasing, βγάζει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές προσφορές 15 επαγγελματικά ακίνητα (ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανικά κτίρια).

Στα 131 προς πώληση ακίνητα, περιλαμβάνονται 61 διαμερίσματα, 37 εξοχικά, 8 καταστήματα ή γραφεία, 11 οικόπεδα, 10 αγροτεμάχια, 3 αποθήκες και 1 κτίριο βιοτεχνίας.

Η πλειονότητα των διαμερισμάτων βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο Αττικής (32) ενώ μόλις 5 στον νομό Θεσσαλονίκης. Με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια, μετά τον νομό Αττικής, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα. Η Εθνική θα εκπλειστηριάσει 12 εξοχικά, 6 διαμερίσματα και 5 αγροτεμάχια στον νομό.

Η δημοπρασία της Τράπεζας Πειραιώς

Στο μεταξύ, υπενιθυμίζεται ότι στις 24 και 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της από τον ιστότοπο properties4sale.

Στη δεύτερη αυτή  δημοπρασία θα διατεθούν 57 ακίνητα από όλη την Ελλάδα και ήδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές για πέντε από αυτά.

Η πρώτη ανοιχτή ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του ιστότοπου properties4sale.gr που εγκαινίασε η Τράπεζα Πειραιώς έγινε στα τέλη Ιουνίου 2017.

Παρουσιάστηκαν προς πώληση 58 ακίνητα ιδιοκτησίας της με συνολική εμπορική αξία υψηλότερη των 7 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 180 προσφορές για συνολικά 39 από τα ακίνητα και πωλήθηκαν τα 29 ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 9 ακίνητα πωλήθηκαν μέσω της «Άμεσης Αγοράς» (buy now) και τα 20 ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Τα ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν όλων των κατηγοριών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, για επενδύσεις και προσωπική χρήση, ενώ δύο από τους αγοραστές ήταν ελληνικής καταγωγής που κατοικούν στο εξωτερικό, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία εξ’ αποστάσεως και ένας αλλοδαπός που δραστηριοποιείται επενδυτικά στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη δημοπρασία εγγράφηκαν περισσότεροι από 2.000 χρήστες ενώ η πλατφόρμα είχε περισσότερα από 1 εκατ. page views, και σήμερα η πλατφόρμα έχει περίπου 4.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

Στη δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία, στις 24 και 25 Οκτωβρίου, θα διατεθούν 57 ακίνητα από όλη την Ελλάδα, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και κτίρια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, παραθεριστικές περιοχές, νησιά κ.α.

Οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων κυμαίνονται από 11.000 ευρώ έως 1.050.000 ευρώ ενώ υπάρχει και δυνατότητα άμεσης αγοράς (buy now), όπως και χρηματοδότησης της αγοράς του/των ακινήτων από την Τράπεζα με ευνοϊκούς όρους.

Όπως έχει επισημάνει η Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή τη νέα δημοπραία, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία η οποία έχει αποδειχθεί πως συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και την σταθεροποίηση των τιμών, στη διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Για την Τράπεζα η διαδικασία αυτή μπορεί να απελευθερώνει ρευστότητα που θα διοχετεύεται στη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της και τα οποία παραμένοντας αναξιοποίητα, σταδιακά απαξιώνονται. Επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ακινήτου, υποστηρίζει την επιτυχία της διαδικασίας και ενισχύει την κινητικότητα στην αγορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα