Τράπεζες: Εγκρίθηκε από τον SSM η διανομή μερίσματος

Διαβάζεται σε 4'
Χρήματα. Εικόνα αρχείου
Istock

Την διανομή μερίσματος για την χρήση του 2023 ενέκρινε και τυπικά η εποπτική αρχή της ΕΚΤ (SSM) ανοίγοντας τον δρόμο για την ανταμοιβή των μετόχων για πρώτη φορά έπειτα από το 2008. Τι μέρισμα θα διανείμει η κάθε τράπεζα.

Την διανομή μερίσματος για την χρήση του 2023 ενέκρινε και τυπικά η εποπτική αρχή της ΕΚΤ (SSM) ανοίγοντας ορθάνοικτα τον δρόμο για την ανταμοιβή των μετόχων για πρώτη φορά έπειτα από το 2008.

Για την απόφαση αυτή του Επόπτη έχουν ήδη ενημερωθεί οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, ενώ οι τυπικές αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων τραπεζών που θα ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο επόπτης αφού αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και κυρίως τις προοπτικές για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών τους κατά την τριετία 2024 – 2026, όπως αυτές αποτυπώνονται στα επιχειρησιακά πλάνα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, άναψε το «πράσινο φως» για την πρώτη επιβράβευση των μετόχων τους με μετρητά μετά από 16 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή του εγχώριου κλάδου σε πλήρη κανονικότητα, μετά τους τρεις αναγκαστικούς γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων την περασμένη δεκαετία.

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα κάτω του 6% από 45% το 2016 και μείωσαν τη συμμετοχή του κράτους στη μετοχική τους σύνθεση. Επέστρεψαν στην κερδοφορία τα τελευταία χρόνια και θέλουν να διανείμουν έως και το 30% των κερδών του 2023 ως μέρισμα στους μετόχους τους.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 υποστηριζόμενα από τα υψηλά έσοδα τόκων λόγω των υψηλών επιτοκίων και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Τα μερίσματα ανά τράπεζα

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων έχουν θέσει ως στόχο την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του καθαρού αποτελέσματος του 2023 ήτοι 3,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους ώστε το καλοκαίρι να προχωρήσουν:

  • Η Eurobank στην διανομή περίπου 340 εκατ. ευρώ (0,09 ευρώ/μετοχή)
  • Η Εθνική Τράπεζα στην διανομή περίπου 300 εκατ. ευρώ (0,37 ευρώ/ μετοχή)
  • Η Alpha Bank στην διανομή περίπου 122 εκατ. ευρώ (0,05 ευρώ/μετοχή συνδυαστικά 50% μέρισμα σε μετρητά και 50% επαναγορά ιδίων μετοχών),
  • Η Τράπεζα Πειραιώς στην διανομή 80 εκατ. ευρώ (0,06 ευρώ/μετοχή)

Σημειώνεται ότι αρχής γενομένης από φέτος με την Alpha Bank, η ανταμοιβή των μετόχων θα υλοποιηθεί και μέσω της επαναγοράς μετοχών. Την επαναγορά μετοχών έχουν ανακοινώσει επίσης η Eurobank, για τις χρονιές 2025 και 2026, αλλά και η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αποφασίσει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με το εναπομείναν ποσοστό (18%) που ελέγχει το ΤΧΣ.

Οι στόχοι της 3ετίας

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θα συζητηθεί η διανομή μερίσματος, στις 28 Ιουνίου 2024.

Tη σχετική διαδικασία έχει δρομολογήσει και η Eurobank, η διοίκηση της οποίας μετέφερε, τον περασμένο Δεκέμβριο, 410 εκατ. ευρώ από την τράπεζα στη μητρική του ομίλου και εισηγμένη στο ΧΑ, Eurobank Συμμετοχών. Για τις επόμενες χρήσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος Φ.  Καραβίας έχει τονίσει ότι στόχο της τράπεζας αποτελεί η αύξηση του ποσοστού διανομής στο 40% το 2025 και στο 50% το 2026, ενώ δεν απέκλεισε η επιβράβευση των μετόχων να περιλαμβάνει και επαναγορά ιδίων μετοχών.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύσει να επιβραβεύσει τους μετόχους της με το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ έως και το 2026. Όπως έχει ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Β. Ψάλτης η πρόταση του προβλέπει τη διανομή 122 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το 20% της καθαρής κερδοφορίας του 2023, από τα οποία τα 61 εκατ. ευρώ θα διατεθούν υπό τη μορφή μερίσματος και τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τα buybacks. Ως προς τις επόμενες χρήσεις, στόχος της Alpha Bank είναι το ποσοστό διανομής κερδών στους μετόχους να διαμορφωθεί στο 35% το 2024 και στο 50% τη διετία 2025 – 2026.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς με βάση πρόσφατες δηλώσεις του, το μέρισμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 30% επί των κερδών του 2023, ενώ πέραν της επιστροφής κεφαλαίου, θα προκριθεί και η λύση της επαναγοράς ιδίων μετοχών, ως μέσο επιβράβευσης των μετόχων του ομίλου τα επόμενα έτη. Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στα ευρωπαϊκά επίπεδα, έχοντας ως πλεονέκτημα τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που ξεπερνούν τις 900 μονάδες βάσης σε σχέση με τα εποπτικά όρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα