Τράπεζες: Ετοιμασίες για να προλάβουν το “σοκ” από την επανέναρξη των πληρωμών στις αρχές του 2021

Τράπεζες: Ετοιμασίες για να προλάβουν το “σοκ” από την επανέναρξη των πληρωμών στις αρχές του 2021
Στιγμιότυπo από το Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Οι τράπεζες αφού εξέτασαν σε συνεργασία με τον SSM το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, προχωρούν στον σχεδιασμό κατάλληλων προϊόντων που θα λανσάρουν άμεσα στην αγορά.

Ουσιαστική λύση στην αύξηση των κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η επαναφορά για χιλιάδες δανειολήπτες στην κανονικότητα με την έναρξη το 2021, αναζητούν επιτακτικά αυτή την περίοδο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Ως γνωστόν το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει προσφέρει την αναστολή πληρωμής δόσεων και τόκων μέχρι το τέλος του 2020 σε όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις επλήγησαν αποδεδειγμένα από τον Covid 19. Σύμφωνα με ασφαλείς το ύψος των παραπάνω δανείων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 20 δισ. για όλο το σύστημα.

Σύσσωμες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η στρατηγική με τα μορατόρια μπορεί να λειτούργησε αποτελεσματικά επί του παρόντος και να απέτρεψε την δημιουργία νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων το 2020 ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και το 2021. Και αυτό γιατί το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της.

Όπως έχει γράψει και το news247.gr οι τράπεζες εξετάζουν σε συνεργασία με τον SSM το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν ένα ποσοστό του συνόλου που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις προ πανδημίας.

Σχεδιάζουν νέα προϊόντα

Σε αυτή την προσπάθεια τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει ήδη των σχεδιασμό κατάλληλων προϊόντων προκειμένου να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να επανέλθουν στην κανονικότητα από την καινούρια χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προϊόντα αυτά θα είναι στοχευόμενα κυρίως στις επιχειρήσεις και με βασικό χαρακτηριστικό την αποπληρωμή του 50% δόσης των δανείων για το 2021 και του 75% στη συνέχεια και για όσο διάστημα ο δανειολήπτης θα μπορέσει να επανέλθει σε θέση ώστε να πληρώσει το 100% της δόσης.

Επίσης οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών σχεδιάζουν να προτείνουν στους δανειολήπτες να μην κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και αντ΄ αυτού να “κλειδώσουν” τη δυνατότητα πληρωμής του 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2021.

Γενική κατεύθυνση είναι ότι η διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών θα γίνει εφεξής ανά περίπτωση δανειολήπτη. Αξίζει να σημειωθεί πως αφότου ολοκληρωθούν τα μορατόρια οι δόσεις των δανείων θα επανυπολογιστούν και θα διαμορφωθούν επιπλέον των ποσών που δεν πληρώθηκαν όλους αυτούς τους μήνες.

Μαζική συμμετοχή στο πρόγραμμα γέφυρα

Σε ότι αφορά τους ιδιώτες το θέμα θα λυθεί κυρίως μέσα από το πρόγραμμα γέφυρα για όσους έχουν ενέχυρα την πρώτη κατοικία τους. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα λόγω της σημαντικής ανταπόκρισης που βρήκε από τους δανειολήπτες πήρε παράταση για ένα μήνα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 140.000 αιτήσεις και οι τράπεζες επιχειρούν με κάθε τρόπο να στρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες γίνεται στη συγκεκριμένη επιλογή, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα γέφυρα που θα επιδοτήσει για 9 μήνες τα δάνεια αυτά.

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι το τέλος στα μορατόρια θα δημιουργήσει κάποια Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα» τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο news247.gr αλλά αυτά θα είναι ένα υποσύνολο των συνολικών οφειλετών που είχαν ζητήσει αναστολή πληρωμών, διευκρινίζει ο ίδιος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κύματος Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβεί σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις για περίπου 10 δισ., ή περίπου το ήμισυ των δανείων τα οποία τελούν σε αναστολή πληρωμών.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες θεωρούν ότι το τελικό ποσό θα είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με την εκτίμηση της ΤτΕ αν και σε κάθε περίπτωση τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα είναι αντιμετωπίσιμα από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Κεφαλαιακές πιέσεις

Παράλληλα με τον σχεδιασμό των προϊόντων που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς από το τέλος στα μορατόρια, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ανησυχούν και για τα πιθανά ζητήματα κερδοφορίας και κεφαλαιακής κατάστασης του κλάδου που θα αρχίσουν να φαίνονται μετά την λήξη των αναστολών πληρωμών.

Και αυτό γιατί όταν εκπνεύσουν τα μορατόρια είναι πιθανό να απαιτηθεί ο σχηματισμός πρόσθετων προβλέψεων που μπορεί να θέσουν υπό πίεση την ήδη χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ενώ θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις και για την κεφαλαιακή τους θέση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα