Τράπεζες: Εξετάζεται το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών

Τράπεζες: Εξετάζεται το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών
Δάνειο iStock

Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου αφορούν σε επιμήκυνση δανείου, μείωση δόσης κατά 40% - 50%, πάγωμα επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, ρύθμιση 5ετιας και ετήσιο εισόδημα 25.000.

Την κατάθεση πρότασης που θα βασίζεται στο ισπανικό μοντέλο επεξεργάζονται ήδη τα τραπεζικά επιτελεία προκειμένου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να προχωρήσουν στη διευκόλυνση των οικονοµικά ασθενέστερων δανειοληπτών που έχουν οφειλές από στεγαστικά δάνεια και πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.

Το μοντέλο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας µε τους επικεφαλής των συστηµικών τραπεζών και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών την περασμένη Πέμπτη, όπου ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας και να επανέλθουν με προτάσεις, αφού εξετάσουν τα οικονομικά τους δεδομένα και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Η επόμενη συνάντηση προσδιορίστηκε για την επόμενη εβδοµάδα, αφού προηγουμένως οι τράπεζες καθορίσουν την περίμετρο των δανείων που οφείλονται από τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Οι βασικοί πυλώνες

Ήδη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου αφορούν σε:

  • Επιμήκυνση δανείου
  • Μείωση δόσης κατά 40%-50%
  • Πάγωμα επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.
  • Ρύθμιση 5ετιας
  • Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Τι είναι το ισπανικό μοντέλο

Το μοντέλο που συμφωνήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, αφορά περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωµής τους. Παράλληλα, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν ένα σύστημα ευνοϊκής μεταχείρισης και στήριξης των ευάλωτων οικογενειών, όσων δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.200 ευρώ. Αυτές οι οικογένειες θα μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια µε χαµηλότερα επιτόκια για μια περίοδο χάριτος πέντε ετών. Τα σχετικά μέτρα ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ενδεχόμενο κόστος που συνεπάγονται για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύµατα, όπως και στο κατά πόσον θα χρειαστεί να προβούν οι τράπεζες σε περισσότερες προβλέψεις έναντι µη εξυπηρετούμενων δανείων. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία φέρουν τα μη εξυπηρετούµενα δάνεια των ισπανικών τραπεζών να βρίσκονται σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα, μόλις στο 3,86% του συνόλου, έναντι 7%-8% που είναι ο μέσος όρος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία 9µήνου.

Οι επιφυλάξεις των τραπεζών

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αν και δεσμεύθηκαν να μελετήσουν τις εναλλακτικές δυνατότητες, προέταξαν ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο ότι το ισπανικό µοντέλο είναι δύσκολο να λειτουργήσει στην Ελλάδα γιατί, όπως υπογράµµισαν, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων στη χώρα µας έχει ήδη ρυθµιστεί.

Το ενδεχόµενο εκ νέου ρύθµισης θα οδηγούσε τα δάνεια αυτά στην κόκκινη περιοχή και θα τα καθιστούσε ουσιαστικά ως µη εξυπηρετούµενα. Σύµφωνα άλλωστε µε τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι τράπεζες, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων που είναι σήµερα µε κυµαινόµενο επιτόκιο θα έχει µικρή επιβάρυνση από την άνοδο του euribor, εξαιτίας του ότι πρόκειται κυρίως για παλιά δάνεια για τα οποία έχει λήξει η τοκοφόρος περίοδος και άρα δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων.

Η αντιπρόταση

Οι τράπεζες από την πλευρά τους εξακολουθούν να αντιπροτείνουν ένα πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα» που θα επιδοτεί το επιτόκιο.

Μάλιστα η επιχειρηματολογία από πλευράς των τραπεζών αναφέρει ότι λύσεις όπως το «πάγωμα» και η μακροχρόνια επιμήκυνση του δανείου, μπορεί να δίνει μια πρόσκαιρη ανάσα στον δανειολήπτη ωστόσο κατατάσσει αυτόματα τα ενήμερα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα γεγονός που αυτομάτως σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν νέες προβλέψεις «καίγοντας» σημαντικά κεφάλαια.

Αντίθετα η εφαρμογή ενός ακόμη προγράμματος Γέφυρα, στα πρότυπα των δύο πετυχημένων μοντέλων της πανδημίας, με επιδότηση από το κράτος, διατηρεί τα δάνεια ενήμερα, το πιστωτικό προφίλ των δανειοληπτών σταθερό και τους ισολογισμούς των τραπεζών ισχυρούς.

Νέο ηχηρό μήνυμα Σταϊκούρα

Στα σενάρια διευκόλυνσης των δανειοληπτών που θα εξεταστούν δεν αποκλείεται να τεθεί και θέµα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που προς το παρόν απορρίπτεται επισήµως από την πλευρά του υπουργείου Οικονοµικών, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρηµα τα στενά δηµοσιονοµικά περιθώρια, αλλά και τη δυσκολία ένα νέο πακέτο µέτρων να λάβει την έγκριση των θεσµών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε νέο ηχυρό μήνυμα προς τις τράπεζες , σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, ανοδικών κινδύνων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας -διεθνώς-, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα