Τράπεζες: “Καμπανάκια” ΟΟΣΑ για νέο κύμα κόκκινων δανείων και χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Τράπεζες: “Καμπανάκια” ΟΟΣΑ για νέο κύμα κόκκινων δανείων και χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια
istockphoto

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κινδυνεύουν να δημιουργήσουν περαιτέρω κόκκινα δάνεια, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας πως μία περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ‘Ηρακλής’ θα βοηθούσε τις τράπεζες

Υπέρ της επέκτασης του «Ηρακλή» υπό τον φόβο νέου κύματος κόκκινων δανείων αλλά και της υιοθέτησης του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας τάσσεται ο ΟΟΣΑ, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να ενθαρρύνει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ώστε να προχωρήσουν στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Πιο αναλυτικά, στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα ο Οργανισμός τονίζει πως η επέκτασή – εφόσον κριθεί απαραίτητη – θα βοηθούσε στην περαιτέρω εκκαθάριση παλαιών, αλλά και νέων, «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η κρίση του COVID οδήγησε σε ένα μικρότερο κύμα νέων ΜΕΔ που επιβραδύνθηκε το 2021, ωστόσο η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κινδυνεύουν να δημιουργήσουν περαιτέρω NPLs», προσθέτοντας πως «μία περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ‘Ηρακλής’, εάν είναι απαραίτητο, θα βοηθούσε τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα εναπομείναντα τους και αυτά τα νέα ΜΕΔ, ένα ουσιαστικό βήμα για να επιστρέψουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση επενδύσεων».

Παράλληλα επισημαίνει πως «οι τιτλοποιήσεις, οι πωλήσεις και η σταδιακή θεραπεία μείωσαν το μερίδιο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα ήταν κοντά στο 10% έως τον Ιούνιο του 2022» και προσθέτει: «Η Ελλάδα χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες χώρες της ευρωζώνης που, επίσης, επηρεάστηκαν από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να αναπτύξει και να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την επίλυση των ΜΕΔ, αλλά η πρόοδος έχει επιταχυνθεί για τις μεγαλύτερες τράπεζες από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα «Ηρακλής». Αυτό επεκτάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, με τις εγγυήσεις να έχουν διπλασιαστεί στα 24 δισ. ευρώ (13,2% του ΑΕΠ το 2021)».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αρκετές τιτλοποιήσεις αναμενόταν να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της ισχύος του, καθώς μετά έχει γίνει πιο δαπανηρό για τις τράπεζες να τιτλοποιούν παλαιά ή νέα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Ηρακλής με αριθμούς

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και ο «Ηρακλής» ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει 13 συναλλαγές τιτλοποιήσεων (12,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε τέσσερις συναλλαγές που έχει κάνει η Eurobank, 14,2 δισ. ευρώ σε, επίσης, τέσσερις συναλλαγές από την Alpha Bank, 16,6 δισ. ευρώ σε έξι συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς και 5,9 δισ. ευρώ σε μία συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας), ενώ εκκρεμούν άλλες τρεις, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 49,484 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα projects Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς και Solar, την κοινή τιτλοποίηση και των «4», για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή. Πληροφορίες θέλουν δε, το Solar να παίρνει – εκ νέου – τον δρόμο της πώλησης, δεδομένου ότι το business plan θεωρείται εξαιρετικά αισιόδοξο.

Υπέρ του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας

Ωστόσο στην Έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνονται ότι «ενώ παρατηρείται σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών, απομένουν 100 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζεται ο αναπτυσσόμενος κλάδος των servicers.

Αυτά τα ΜΕΔ ουσιαστικά μπλοκάρουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία, περιορίζοντας την πρόσβαση σε νέα πίστωση για να ξαναχτίσουν ή να επανεκκινήσουν την επιχείρησή τους», τονίζει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας πως το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας επιταχύνει σταδιακά την επίλυση του χρέους και των επισφαλών δανείων, παραμένει, όμως, μία μεγάλη κληρονομιά.

«Η λειτουργία της πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης ολοκλήρωσε την ηλεκτρονική υποδομή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και η διαδικασία της δημιουργίας του μηχανισμού πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πλειστηριασμοί, ωστόσο, υπόκεινται σε ad hoc αναστολές», εξηγεί, καταλήγοντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας και η αύξηση των τιμών των ακινήτων βοήθησαν ορισμένους οφειλέτες να επανεκκινήσουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους, γεγονός που ωθεί τις εταιρείες διαχείρισης να εκτιμούν πως έως και το 30% των 50 δισ. ευρώ των τιτλοποιημένων δανείων μπορούν να γίνουν εκ νέου «πράσινα».

Μονόδρομος η κεφαλαιακή ενίσχυση

Στην έκθεση του ο Οργανισμός δεν κρύβει ωστόσο και την ανησυχία του για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να επιδείξουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων. Παρόλα αυτά τα κεφάλαια των τραπεζών, αν και εντός των ρυθμιστικών απαιτήσεων, παραμένουν χαμηλά και αποτελούμενα κυρίως από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Αυτό «λειτουργεί ως βαρίδι στις χορηγήσεις νέων δανείων και αποδυναμώνει τη δυνατότητα των τραπεζών να επενδύσουν». Ο ΟΟΣΑ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις τράεπζες να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση με αύξηση της οργανικής κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα