Τράπεζες: Μαζική φυγή των πελατών από το τραπεζικό δίκτυο

Τράπεζες: Μαζική φυγή των πελατών από το τραπεζικό δίκτυο
Τράπεζα Getty Images/iStockphoto

Η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω internet και mobile banking το 2021, καταγράφει αύξηση κατά 23% καθώς διαμορφώθηκαν στα 390 δις. ευρώ, ενώ το τραπεζικό δίκτυο μειώθηκε αντίστοιχα κατά 100 περίπου καταστήματα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μαζική φυγή των πελατών από τα τραπεζικά καταστήματα οδηγώντας στην «έκρηξη» του internet και mobile banking και φυσικά στο τέλος εποχής των υποκαταστημάτων και των γκισέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν μέσω internet και mobile banking κατά την διάρκεια του 2021, καταγράφουν αύξηση κατά 23% καθώς διαμορφώθηκαν στα 390 δις. ευρώ. Για το ίδιο διάστημα ο αριθμός των συναλλαγών και από τα δύο κανάλια τραπεζικών εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 22% και διαμορφώθηκε στα 319 εκατ. έναντι 261,3 εκατ. ευρώ το 2020.

Η έκρηξη του internet και mobile banking λόγω της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα να συνεχιστεί η μαζική φυγή των πελατών από τα τραπεζικά καταστήματα και την περασμένη χρονιά, υποστηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό που δρομολογεί τα τελευταία χρόνια το πιστωτικό σύστημα, μειώνοντας συνεχώς το δίκτυο και το προσωπικό του.

Μόνο κατά την διάρκεια του 2021 και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το τραπεζικό δίκτυο μειώθηκε κατά 100 περίπου καταστήματα και περιορίστηκε κοντά στα 1.350, ενώ ο αριθμός του προσωπικού από τις 31.500 μειώθηκε κοντά στις 28.000.

Ηλεκτρονικά το 95% των συναλλαγών

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, μέσω ηλεκτρονικών δικτύων πραγματοποιείται πλέον το 95% των συναλλαγών, εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος εποχής των φυσικών καταστημάτων. Στα ηλεκτρονικά δίκτυα εκτός από το Internet και mobile banking, στα οποία στράφηκε σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων, συγκαταλέγονται και τα παραδοσιακά ATM, τα APS, δηλαδή τα αυτόματα συστήματα πληρωμών (Automatic Payment System).

Η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021 από τα βασικά ηλεκτρονικά κανάλια (χωρίς τα ATM και τα APS) εκτιμάται στα 431,7 δισ. ευρώ. Το νούμερο αυτό προκύπτει εάν στα 390,3 δισ. ευρώ των συναλλαγών μέσω internet και mobile banking προστεθεί και η αξία των συναλλαγών που έγινε μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές τράπεζες και χωρίς τις συναλλαγές των τουριστών. Για το ίδιο διάστημα εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των συναλλαγών που εκτοξεύεται κοντά στα 1,8 δισ.

4,4 εκατ. χρήστες mobile banking

Με την ολοκλήρωση του 2021 ο αριθμός των χρηστών του internet και mobile banking ανήλθε στα 4 εκατ. και 4,4 εκατ. αντίστοιχα έναντι 2,9 και 1,7 εκατ. το 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές στο news247.gr «η τάση αυτή σηματοδοτεί οριστικά την αλλαγή των συνηθειών των Ελλήνων που εξοικειώθηκαν με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων για τις συναλλαγές τους» και προσθέτουν ότι «υπαγορεύτηκε και από τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών που εφάρμοσαν οι τράπεζες για τα καταστήματα, οδηγώντας εκτός του τραπεζικού γκισέ το 95% των συναλλαγών των πελατών τους».

Σημειώνεται Εκτός από το internet και mobile banking, σημαντικό μέρος αυτών των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω ΑΤΜs.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι συναλλαγές μέσω κινητού που αυξήθηκαν κατά 59% σε όρους αξίας και κατά 45% σε όρους αριθμού συναλλαγών. Συγκεκριμένα η αξία των εγχρήματων συναλλαγών μέσω κινητού, δηλαδή της χρήσης του κινητού για την πραγματοποίηση συναλλαγής και όχι απλώς για ενημέρωση, ανήλθε στα 27 δισ. ευρώ έναντι 17 δισ. ευρώ το 2020 και ο αριθμός τους ανήλθε στα 104 εκατ. έναντι 67,3 εκατ. το 2020.

363 δις. συναλλαγές μέσω internet banking

Οι συναλλαγές μέσω internet banking, που αποτελούν άλλωστε τη μεγαλύτερη κατηγορία των ηλεκτρονικών πληρωμών, αυξήθηκαν κατά 21,3% σε όρους αξίας, φθάνοντας τα 363,3 δισ. ευρώ και κατά 9,8% σε όρους αριθμού συναλλαγών, φθάνοντας τα 215 εκατ. έναντι 193,9 εκατ. 2020.

Οι ενεργοί χρήστες του internet banking, δηλαδή αυτοί που «μπήκαν» έστω και μια φορά το μήνα στον λογαριασμό τους ανήλθαν σε 3,9 εκατ. και αυτοί που έκαναν έστω και μία φορά το μήνα μία συναλλαγή ανήλθαν στα 2,6 εκατ. Από τα 363,3 δισ. ευρώ των εγχρήματων συναλλαγών τα 304 δισ. ευρώ προέρχονται όπως είναι φυσικό από τα νομικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι φορείς του δημοσίου και τα υπόλοιπα από ιδιώτες – φυσικά πρόσωπα που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα των ενεργών χρηστών, που φτάνει τα 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 364.736 που είναι τα ενεργά νομικά πρόσωπα, χρήστες του internet banking.

Αντίστοιχα ο αριθμός ενεργών χρηστών του mobile banking ανήλθε στα 4,4 εκατ. ευρώ και μεταξύ αυτών τα 2,3 εκατ. πραγματοποίησαν μία τουλάχιστον εγχρήματη συναλλαγή, δηλαδή πλήρωσαν έστω μία φορά έναν λογαριασμό, μία πιστωτική κάρτα ή πραγματοποίησαν μεταφορά χρημάτων μέσω του κινητού τους. Από τα 4,4 ενεργών πελατών του mobile banking, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή τα 4,3 εκατ. είναι φυσικά πρόσωπα και 77,6 χιλ. είναι νομικά πρόσωπα που προτίμησαν τις συναλλαγές μέσω κινητού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα