Στη UniCredit το 9% της Alpha Bank – Αύριο το placement της Εθνικής

Διαβάζεται σε 6'
Alpha Bank
Alpha Bank INTIME NEWS

Tο ΤΧΣ αποδέχθηκε τη βελτιωμένη πρόταση της UniCredit για το 9% της Alpha Bank στο 1,39 ευρώ ανά μετοχή. Πριν το άνοιγμα του ΧΑ οι ανακοινώσεις. Σήμερα στην ΕΚ το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας. Αναζητά Έλληνες επενδυτές η διοίκηση

Ύστερα από μια μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας άναψε το «πράσινο φως» στη βελτιωμένη πρόταση της UniCredit για την Alpha Bank και την εκκίνηση του placement της Εθνικής Τράπεζας.

Προηγήθηκε ένα 48ώρο καταιγιστικών εξελίξεων με συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο για την αποδοχή της προσφοράς της UniCredit για την Alpha Bank όσο και για την εκκίνηση του placement της Εθνικής Τράπεζας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου νωρίς σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινωθεί η αποδοχή της πρότασης της UniCredit για την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank. Θα ακολουθήσει, επίσης σήμερα, η ανακοίνωση του ΤΧΣ για την εκκίνηση της διαδικασίας για το placement της Εθνικής Τράπεζας.

Στην UniCredit το 9% της Alpha Bank

Η διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» το ΤΧΣ για τη διάθεση του 9% της Alpha Bank ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα χωρίς την κατάθεση άλλης προσφοράς, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την UniCredit.

Υπενθυμίζεται ότι η UniCredit κατέθεσε στις 23 Οκτωβρίου πρόταση για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank έναντι 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας το ΤΧΣ με τους συμβούλους του (Lazard και Rothschild) εξέτασαν την προσφορά και το εύλογο του τιμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί η UniCredit προχώρησε το Σαββατοκύριακο σε βελτιωτική προσφορά με τιμή λίγο υψηλότερη του κλεισίματος της μετοχής της Alpha Bank την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (1,395 ευρώ).

Στο 1,39 η νέα πρόταση της UniCredit

Πληροφορίες που μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχαν επιβεβαιωθεί ανάφεραν ότι η UniCredit υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά σε σχέση με αυτή που είχε υποβάλλει στο ΤΧΣ στις 20 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το τίμημα για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank στα 1,390 ευρώ ανά μετοχή από 1,333 ευρώ πριν.

Η βελτιωμένη προσφορά εμπεριέχει premium της τάξης του 9,48% σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής της πρότασης, όταν δηλαδή η τιμή της μετοχής ήταν στο 1,27 ευρώ στο ταμπλό και σχεδόν στα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής στο 1,395 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που κρίθηκε ικανοποιητικό από το ΤΧΣ. Παράλληλα η βελτιωμένη προσφορά ανεβάζει το ποσό που θα εισπράξει το ΤΧΣ στα 293,5 εκατ. ευρώ έναντι 268,2 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη προσφορά. Να σημειωθεί ότι η λογιστική αξία της Τράπεζας ανέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 3,28 δισ. ευρώ και άρα διαπραγματεύεται κοντά στο 55% της λογιστικής της αξίας.

Όλες οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΤΧΣ να έκανε χθες το βράδυ αποδεκτή την πρόταση της UniCredit, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης ενώ αποτελεί και τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας των δυο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη στρατηγική επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του 2009 – 2010 στην Ελλάδα, και της κρίσης στην ευρωζώνη που ακολούθησε, και η οποία οδήγησε σε μια βίαιη αποεπένδυση των ξένων τραπεζών από τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση της ιταλικής τράπεζας έγινε δεκτή με εξαιρετικά θετικά σχόλια από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και την ΕΚΤ.

Η επένδυση της UniCredit, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας με ενεργητικό 858 δισ. ευρώ και παρουσία σε 12 χώρες, στην Alpha Bank αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ

Νωρίς σήμερα το πρωί το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (η «Alpha»), ήτοι διακοσίων έντεκα εκατομμυρίων εκατόν τριάντα οχτώ χιλιάδων διακοσίων ενενήντα εννιά (211.138.299) κοινών ονομαστικών μετοχών (οι «Μετοχές» και έκαστη εξαυτών η «Μετοχή»), που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,9781% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha, στην UniCredit S.p.A (η «UniCredit»), σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού αγοραπωλησίας
μετοχών που συνήφθη μεταξύ του ΤΧΣ και της UniCredit στις 12 Νοεμβρίου 2023 (η «Συναλλαγή»).

Η Συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που εκκίνησε το ΤΧΣ στις 30 Οκτωβρίου 2023, κατόπιν της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση των Μετοχών (η «Προσφορά»), που ελήφθη από το ΤΧΣ την 23η Οκτωβρίου 2023.

Η UniCredit αγόρασε το σύνολο των Μετοχών έναντι ποσού €1,39 ανά Μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την λήψη της Προσφοράς, και σε μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4% στην τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 10 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Lazard Frères SAS ενήργησε ως Σύμβουλος Διάθεσης και η Rothschild & Co ενήργησε ως Σύμβουλος Στρατηγικής Αποεπένδυσης. Η δικηγορική εταιρεία Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP και η δικηγορική εταιρεία ‘Κυριακίδης Γεωργόπουλος’ ενήργησαν ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του ΤΧΣ.

Αύριο το placement της Εθνικής Τράπεζας

Παράλληλα με τις διεργασίες στην Alpha Bank, τρέχουν και οι αντίστοιχες στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς σήμερα πρωί θα κατατεθεί το Ενημερωτικό Δελτίο της Εθνικής Τράπεζας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και εφόσον ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση, το placement θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, για τις μετοχές της Εθνικής είναι πολύ ισχυρό και στη διαδικασία θα προβλέπεται η δυνατότητα διεύρυνσης των μετοχών που θα διατεθούν από 20% που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, σε 22% με 25%. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,39% των μετοχών της ΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΧΣ, θα διατεθεί το 5% των μετοχών της τράπεζας σε εγχώριους επενδυτές, ενώ παράλληλα μέσω βιβλίου προσφορών θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές το 15% με 20% των μετοχών της. Για την απόκτηση μετοχών της ΕΤΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια υψηλής ποιότητας με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Ήδη η JP Morgan, που ενεργεί ως σύµβουλος του Ταµείου, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών µε επενδυτές και έχει σχεδόν οριστικοποιήσει το ποσοστό που θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή τα τελευταία 24ώρα κάνουν τον γύρο της αγοράς τραπεζικές πληροφορίες που θέλουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνά έχοντας κλειδώσει με το ΤΧΣ τους όρους διάθεσης του 20% να έχει «κτυπήσει την πόρτα» σε αρκετούς έλληνες εφοπλιστές και ελληνικά family offices. 

Πηγές κοντά στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρουν ότι στόχος είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν η ελληνικότητα της τράπεζας και άρα ένα ποσοστό άνω του 5% να διατεθεί σε επενδυτές ελληνικών συμφερόντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα