Τράπεζες: Συνεπείς οι δανειολήπτες παρά την μεγάλη πίεση στα εισοδήματα

Τράπεζες: Συνεπείς οι δανειολήπτες παρά την μεγάλη πίεση στα εισοδήματα
Δάνειο iStock

Αυξημένη ανθεκτικότητα τόσο απέναντι στις πιέσεις από τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό όσο και στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ δείχνουν οι δανειολήπτες. Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών

Αξιοσημείωτη συνέπεια στην εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων δείχνουν για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δείχνοντας αυξημένη ανθεκτικότητα τόσο απέναντι στις πιέσεις από τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό όσο και στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Πρόκειται για σχετικά ασφαλή εικόνα που προκύπτει τόσο από τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023 που ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank όσο και από την εικόνα που έδωσαν και για το δεύτερο τρίμηνο οι διοικήσεις των δύο τραπεζών στους διεθνείς αναλυτές. Κύριο στοιχείο των αποτελεσμάτων είναι ότι ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει ελεγχόμενος και δη αρνητικός,

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η τοποθέτηση του Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου, κατά τη προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους στους αναλυτές όπου έστειλε μήνυμα ισχυρής αυτοπεποίθησης για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της Alpha Bank, τονίζοντας ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά που «θα δούμε περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΑ».

Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου της Τράπεζας έδειξαν μείωση των ΜΕΑ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 23 μονάδες βάσης, με το ποσοστό ΜΕΑ να βρίσκεται στο 7,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου και την Τράπεζα να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω του 7% για το 2023. Η μείωση των ΜΕΑ κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αντανακλά αφενός τον χαμηλότερο οργανικό σχηματισμό νέων ΜΕΑ, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες που δρομολογήθηκαν από την Τράπεζα κατά τη διάρκεια του 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

Από την πλευρά της η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι δεν παρατηρείται κάτι ιδιαίτερο σε νέες εισροές κόκκινων δανείων και τόνισε δε ότι η τράπεζα είχε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητική παραγωγή NPEs, καθώς και μείωση των προβλέψεων για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Το α΄ τρίμηνο 2023 οι οργανικές προβλέψεις δανείων παρέμειναν σταθερές στα 75 εκατ. ευρώ για την Τρ. Πειραιώς, καθώς οι εκροές από τα ΝPE συνέχισαν να ξεπερνούν τις νέες αθετήσεις. Το απόθεμα των NPE υποχώρησε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, υποχωρώντας κατά 48% ετησίως, με συνεισφορά τόσο από την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του Ομίλου όσο και από οργανική μείωση. Ο δείκτης NPE συνέχισε την καθοδική πορεία στο 6,6% από 6,8% στο προηγούμενο τρίμηνο, σημαντικά χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2022 (12,7%).

Μάλιστα όπως ανέφερε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου, η τράπεζα για το 7ο συνεχές τρίμηνο πέτυχε αρνητική παραγωγή «κόκκινων» δανείων και υπογράμμισε πως: «επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα σημάδια νέων ροών από «κόκκινα» δάνεια».

Τα δύο στηρίγματα

Όπως εξήγησαν στους αναλυτές οι διοικήσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Τράπεζας, το ανάχωμα στη δημιουργία νέων NPEs συγκρότησαν κυρίως η μείωση της ανεργίας και τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό της ανεργίας αποκλιμακώθηκε στο 10,9% τον Μάρτιο, από 11,3% τον Φεβρουάριο και από 12,7% τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι τράπεζες, μέσω των προγραμμάτων στήριξης που τρέχουν, αφενός επιδοτούν το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών, αφετέρου «πάγωσαν» σε επίπεδα 31ης Μαρτίου και χαμηλότερα κατά 20 μονάδες βάσης, τα επιτόκια βάσης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Αισιοδοξία και για το β’ εξάμηνο

Στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί αισιοδοξία ότι η θετική, μέχρι σήμερα, εικόνα στο μέτωπο της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Κύριος λόγος αισιοδοξίας δεν είναι άλλος από την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο που ενισχύει παραδοσιακά, λόγω Τουρισμού, το εισόδημα ιδιωτών και επιχειρήσεων. Οι τραπεζίτες σε όλες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ξένους επενδυτές τονίζουν ότι δεν αναμένουν ανησυχητικές νέες εισροές κόκκινων δανείων και το αποδίδουν στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας καθώς η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται στο 2,5%, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα