Τράπεζες: Τι μέρισμα θα δώσουν φέτος στους μετόχους

Διαβάζεται σε 5'
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου)
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Συνολικά οι μέτοχοι των τραπεζών θα μοιραστούν περί τα 870 εκατ. ευρώ. Ποιοι μέτοχοι θα πάρουν μόνο μετρητά και ποιοι και μετοχές. Την αρχή έκαναν η Τράπεζα Πειραιώς και η Optima Bank

Έτοιμες να ανταμείψουν τους μετόχους τους για πρώτη φορά έπειτα από το 2008 εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η μία μετά την άλλη ανακοινώσουν την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την διανομή μερίσματος.

ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων έχουν θέσει ως στόχο την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του καθαρού αποτελέσματος του 2023 ήτοι 3,6 δισ. ευρώ.

Το πράσινο φως για τις διανομές μερισμάτων θα ανάψει επισήμως ο SSM μέσα στον Ιούνιο, ώστε οι τράπεζες να κάνουν τις ανακοινώσεις στις γενικές συνελεύσεις τον Ιούλιο.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής προς τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) των προτάσεων των ελληνικών τραπεζών για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της περυσινής χρήσης.

Ο επόπτης αφού αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και κυρίως τις προοπτικές για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών τους κατά την τριετία 2024 – 2026, όπως αυτές αποτυπώνονται στα επιχειρησιακά πλάνα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πρώτη επιβράβευση των μετόχων τους με μετρητά μετά από 16 χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του εγχώριου κλάδου σε πλήρη κανονικότητα, μετά τους τρεις αναγκαστικούς γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων την περασμένη δεκαετία.

Τα μερίσματα ανά τράπεζα

Ειδικότερα, οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους ώστε το καλοκαίρι να προχωρήσουν:

  • Η Eurobank στην διανομή περίπου 340 εκατ. ευρώ (0,09 ευρώ/μετοχή)
  • Η Εθνική Τράπεζα στην διανομή περίπου 300 εκατ. ευρώ (0,37 ευρώ/ μετοχή)
  • Η Alpha Bank στην διανομή περίπου 122 εκατ. ευρώ (0,05 ευρώ/μετοχή συνδυαστικά 50% μέρισμα σε μετρητά και 50% επαναγορά ιδίων μετοχών),
  • Η Τράπεζα Πειραιώς στην διανομή 80 εκατ. ευρώ (0,06 ευρώ/μετοχή)

Σημειώνεται ότι αρχής γενομένης από φέτος με την Alpha Bank, η ανταμοιβή των μετόχων θα υλοποιηθεί και μέσω της επαναγοράς μετοχών. Την επαναγορά μετοχών έχουν ανακοινώσει επίσης η Eurobank, για τις χρονιές 2025 και 2026, αλλά και η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αποφασίσει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με το εναπομείναν ποσοστό (18%) που ελέγχει το ΤΧΣ.

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θα συζητηθεί η διανομή μερίσματος, στις 28 Ιουνίου 2024. Θα προηγηθεί προπαρασκευαστική έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας στις 13 Μαΐου προκειμένου να αποφασιστεί η μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά το ποσό των 66,7 εκατ. ευρώ, με ισόποση επιστροφή κεφαλαίου στην Πειραιώς Financial Holding. Το παραπάνω ποσό, συν μέρος της ρευστότητας, που διαθέτει η εισηγμένη Πειραιώς Financial Holding, θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μερίσματος.

Ήδη τη σχετική διαδικασία έχει δρομολογήσει η Eurobank, η διοίκηση της οποίας μετέφερε, τον περασμένο Δεκέμβριο, 410 εκατ. ευρώ από την τράπεζα στη μητρική του ομίλου και εισηγμένη στο ΧΑ, Eurobank Συμμετοχών. Για τις επόμενες χρήσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος Φ. Καραβίας έχει τονίσει ότι στόχο της τράπεζας αποτελεί η αύξηση του ποσοστού διανομής στο 40% το 2025 και στο 50% το 2026, ενώ δεν απέκλεισε η επιβράβευση των μετόχων να περιλαμβάνει και επαναγορά ιδίων μετοχών.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύσει να επιβραβεύσει τους μετόχους της με το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ έως και το 2026. Όπως έχει ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Β. Ψάλτης η πρόταση που έχει αποσταλεί προς έγκριση στη Φρανκφούρτη, προβλέπει τη διανομή 122 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το 20% της καθαρής κερδοφορίας του 2023, από τα οποία τα 61 εκατ. ευρώ θα διατεθούν υπό τη μορφή μερίσματος και τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τα buybacks. Η απάντηση από τον SSM θα έλθει στις αρχές Ιουνίου, για να ακολουθήσει η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου. Ως προς τις επόμενες χρήσεις, στόχος της Alpha Bank είναι το ποσοστό διανομής κερδών στους μετόχους να διαμορφωθεί στο 35% το 2024 και στο 50% τη διετία 2025 – 2026.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς με βάση πρόσφατες δηλώσεις του, το μέρισμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 30% επί των κερδών του 2023, ενώ πέραν της επιστροφής κεφαλαίου, θα προκριθεί και η λύση της επαναγοράς ιδίων μετοχών, ως μέσο επιβράβευσης των μετόχων του ομίλου τα επόμενα έτη.Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στα ευρωπαϊκά επίπεδα, έχοντας ως πλεονέκτημα τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που ξεπερνούν τις 900 μονάδες βάσης σε σχέση με τα εποπτικά όρια.

Τέλος την περασμένη Πέμπτη η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Optima bank ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,44 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση 2023. Δικαιούχοι του μερίσματος μικτού ποσού 0,44 ευρώ ανά μετοχή είναι οι Μέτοχοι της Τράπεζας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την Τετάρτη 26.06.2024 (ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων – record date). Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η Τρίτη 25.06.2024 και έναρξης καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους η Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα