Τράπεζες: Το νέο σκηνικό μετά την “αυλαία” του ΤΧΣ

Διαβάζεται σε 5'
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης EUROKINISSI

Έχοντας δύο ακόμη εκκρεμότητες να φέρει εις πέρας, την συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας και την πλήρη αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα, το ΤΧΣ ολοκληρώνει την θητεία στο τέλος του 2024 έχοντας συμβάλει στην πλήρη αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη.

Ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο πιστωτικό σύστημα και ένα 5ο τραπεζικό πυλώνα με την συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας θα αφήσει πίσω του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την ολοκλήρωση της θητείας του στο τέλος του 2024 και την απορρόφησή του από το Υπερταμείο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έρχεται άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται ότι το ΤΧΣ θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο, του οποίου το μοντέλο διακυβέρνησης αναβαθμίζεται και θα δημιουργηθεί το Εθνικό Ταμείο με συνεισφορά 300 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης το ΤΧΣ έχει κάνει το 90% της δουλειάς του και μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθούν οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες: η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια και η διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Οι δύο εκκρεμότητες

Η πρώτη – με χρονική σειρά – εκκρεμότητα που έχει μπροστά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της σύνθετης διαδικασίας συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας.

Το πρώτο βήμα θα γίνει στις 28 Ιουνίου, όταν η Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 και μαζί το πόρισμα της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια του ενιαίου σχήματος.

Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την υποβολή αιτήματος για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3» καθώς οι δύο τράπεζες μαζί έχουν κόκκινα δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η πλήρη εξυγίανσή τους και η υποχώρηση του σχετικού δείκτη σε επίπεδα κάτω του 3%, από 50% – 60% σήμερα.

Το τρίτο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στο ενιαίο σχήμα, μετά την ΑΜΚ, στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%.

Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. H Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank.

Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του μετοχικού κεφάλαίου της Παγκρήτιας, το 56% των μετοχών της βρίσκεται σε ευρεία διασπορά, έχοντας επίσης μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και σημαντικούς επιχειρηματίες όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Η δεύτερη και τελευταία εκκρεμότητα που έχει μπροστά του το ΤΧΣ περιλαμβάνει την πλήρη αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα με ορίζοντα τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024. Το εναπομείναν ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε 18,39% και όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Από την πλήρη διάθεση του ποσοστού σε ιδιώτες μετόχους μέχρι την διατήρηση από το Ελληνικό Δημόσιο ένα μικρού ποσοστού στην Τράπεζα, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην περιουσία του Υπερταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στη διάθεση του 22% της ΕΤΕ (από το συνολικό ποσοστό του 40,39%), ενώ τον Μάρτιο του 2024 ακολούθησε η εξίσου επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς με την εξ ολοκλήρου διάθεση του ποσοστού του (27%) σε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023 με την αποεπένδυση από τη Eurobank και ακολούθησε η αποεπένδυση από την Alpha Bank.

Η επόμενη μέρα για τους εργαζομένους

Στο Υπερταμείο θα μεταφερθούν – εφόσον το επιθυμούν – και οι υπάλληλοι του ΤΧΣ στο τέλος του 2024, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση, κατόπιν εκδόσεως της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, το Ταμείο φέρεται να απασχολεί 46 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Λόγω της διάρκειας ζωής του Ταμείου, όλοι οι υπάλληλοί του, με εξαίρεση τους δικηγόρους (τέσσερις στον αριθμό), απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ενώ, παράλληλα, όλοι οι υπάλληλοί του καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΟ θα προβλέπει τη μεταφορά τους στο Υπερταμείο με τη σύμβαση που έχουν.

Όφελος 3,5 δισ. για το Δημόσιο από την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Μιλώντας τον περασμένο Απρίλιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης προσδιόρισε το «όφελος» του Δημοσίου από την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες στα 3,5 δις. ευρώ, προτάσσοντας «το δάσος από το δέντρο», όπως «τη διάσωση των ελληνικών καταθέσεων αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από μια συνολικότερη κατάρρευση και κρίση».

Τα 3,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο περιλαμβάνουν το όφελος που έχει υπάρξει από το PSI, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, «το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισ. ευρώ από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά, «κάτι που δεν είναι δυνατόν να αγνοείται σε οποιαδήποτε προσέγγιση για το ζήτημα αυτό», όπως υπογράμμισε.

Στην τεκμηρίωση που παρουσίασε στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το όφελος μέσω του PSI προσδιορίζεται στα 38,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με άλλα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αθροίζουν μέχρι σήμερα 53,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα στο σκέλος των εξόδων οι δαπάνες για τις ανακεφαλαιοποιήσεις κ.ά. ανέρχονται στα 50,3 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα