Τράπεζες: Χαμόγελα για την πιο αργή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου)
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Ο χρησμός του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να κάνει μέσα στο καλοκαίρι δεύτερη μείωση επιτοκίων καθιστά ωφελημένες τις ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν από τα υψηλότερα χαρτοφυλάκια κυμαινόμενων δανείων στην Ευρώπη.

Πολλά “χαμόγελα” σκόρπισε τις τελευταίες ημέρες στα τραπεζικά επιτελεία η συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg, ο διοικητής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να κάνει μέσα στο καλοκαίρι δεύτερη μείωση επιτοκίων, μετά την αναμενόμενη τον Ιούνιο.

Ουσιαστικά ο διοικητής της Bundesbank που θεωρείται και επικεφαλής της ομάδας των “γερακιών” στο διοικητικό συμβούλιο, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί γρήγορη συνέχεια στην πιθανή χαλάρωση πολιτικής του επόμενου μήνα. “Εάν γίνει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, πρέπει να περιμένουμε μέχρι ίσως τον Σεπτέμβριο”, τόνισε την Παρασκευή, μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Στρέσα, στη βόρεια Ιταλία.

Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη στρατηγική που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ, τονίζει ότι “τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Όλα δείχνουν, προσθέτει η ίδια πηγή, ότι ο σχεδιασμός για τρεις μειώσεις το δεύτερο εξάμηνο αναθεωρείται και αναμφίβολα οι ελληνικές τράπεζες θα είναι από τις πλέον ωφελημένες στην Ευρώπη”.

Να σημειωθεί ότι τα σχόλια του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών, στην οποία αναμένεται να μειώσουν κατά 0,25% τα επιτόκια, για πρώτη φορά από την ολοκλήρωση της κατακόρυφης αύξησης των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά στη συνολική στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του χρόνου τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι εκτός από την σίγουρη πρώτη μείωση τον επόμενο μήνα, θα ακολουθήσει άλλη μία τον Σεπτέμβριο με πιθανότητα 60%. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει όμως σε ό,τι αφορά στη συνέχεια καθώς η πιθανότητα μιας τρίτης μείωσης αργότερα φέτος έχει μειωθεί πλέον στο 33%, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες οι αγορές τιμολογούσαν με υψηλό βαθμό βεβαιότητας μια ακόμη μείωση επιτοκίων φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός είναι “υπό έλεγχο, αλλά αρνήθηκε να δεσμευθεί σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων μετά από μια πιθανή πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες

Έτερη τραπεζική πηγή, μετά και τα νέα δεδομένα, σχολιάζει ότι οι ελληνικές τράπεζες β, διαθέτουν χαρτοφυλάκια δανείων με περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, και θα βγουν κερδισμένες, ενώ ήδη μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί σημαντικά από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τις προβλέψεις το α’ τρίμηνο του 2024, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτινάχθηκαν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση κατά 38%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καθώς ανήλθαν σε 1,089 δισ. από τα 788 εκατ. ευρώ.

Η βασική αιτία που εκτόξευσε την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ήταν τα υψηλά επιτόκια του ευρώ και για του λόγου το αληθές τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 16% το α’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο τρίμηνο και ανήλθαν στα 2,115 δισ. ευρώ από τα 1,83 δισ. ευρώ.

Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από τόκους 606 εκατ. ευρώ (+22%), η Eurobank 571 εκατ. ευρώ (+13,7%), η Πειραιώς 518 εκατ. ευρώ (+15,88%) και η Alpha Bank 420 εκατ. ευρώ (+9,6%). Τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν στα 477 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,57%.

Η στρατηγική των τραπεζών περιλάμβανε ένα μείγμα δράσεων υψηλών επιτοκίων στα δάνεια και περιορισμένες έως μηδενικές αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου να διαμορφωθεί το περιθώριο επιτοκίου στα νέα δάνεια και καταθέσεις στο 5,71% και στο σύνολο δανείων και καταθέσεων στο 5,78%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα