Τρέχει να προλάβει τους χρόνους η κυβέρνηση

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ  (ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)  ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ EUROKINISSI

Αγώνας δρόμου για την αποστολή των πρόσθετων στοιχείων που ζητούν οι δανειστές. Με το βλέμμα στην πρώτη αξιολόγηση η Αθήνα. Οριστικοποιούνται τα χρονοδιαγράμματα. Ανασύνταξη δυνάμεων πριν την έναρξη της μεγάλης "μάχης"

Σε νέο αγώνα δρόμου για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης πριν τα τέλη Ιανουαρίου και ει δυνατόν από την επόμενη εβδομάδα, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές συστάσεις του Eurogroup της Πέμπτης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση και περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία από την ελληνική πλευρά, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόταση για το ασφαλιστικό, όσο και για ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού σκέλους, προκειμένου να αποτιμήσουν τις ελληνικές θέσεις και να μπορεί επίσημα να ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Επιχειρώντας να προλάβει τους χρόνους η ελληνική πλευρά ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης την αποστολή βασικών στοιχείων προς τους δανειστές. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα έστειλε προς τους δανειστές οικονομικά στοιχεία που συνδέονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση – και δη τον δημοσιονομικό της αντίκτυπο – αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 που εκκρεμούσε από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως όλα δείχνουν, η επάνοδος των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης θα γίνει σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σε πρώτη φάση αναμένεται να καταφτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια, για να ακολουθήσουν λίγα 24ωρα αργότερα οι επικεφαλής των θεσμών. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να παραμένει για τουλάχιστον για έναν μήνα – έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου – στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού μνημονιακών δράσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 150. Η εφαρμογή τους όμως είναι εκείνη που ξεκλειδώνει την επόμενη δόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα θα σημάνει αυτόματα και νέο γύρο πιέσεων για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφού ήδη – και πριν καν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση – έχουν ζητήσει εξ αποστάσεως πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2016, «συμπληρωματικά» και σε περίπτωση που κάποια από τα ήδη ψηφισθέντα δεν αποδώσουν. Οι αξιώσεις για νέα μέτρα 1 δισ. ευρώ είναι ανεξάρτητες από εκείνα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται εδώ πως για το 2016 ο μνημονιακός στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περί τα 900 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ικανοποίηση Σόιμπλε για τη θέση της Αθήνας να παραμείνει το ΔΝΤ

SHARE: