Τρία στα τρία για την Ελλάδα βλέπει το Eurasia Group

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και εκλογές τον Μαίο του 2019 βλέπει για την Ελλάδα το Eurasia Group

Την άποψη ότι το ΔΝΤ επιθυμεί τώρα να επανέλθει κανονικά  στο «παγωμένο» πρόγραμμα  που έχει με την Ελλάδα εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Eurasia Group Μουτσάμπα Ραχμάν.

Στην ανάλυση του ο κ. Ραχμάν επικαλούμενος πηγές από το Ταμείο τονίζει ότι το ΔΝΤ θέλει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους που δεν αφορούν απολύτως την Ελλάδα αλλά την ίδια την βιωσιμότητα του Ταμείου

ADVERTISING

'Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Κυβέρνηση Τράμπ δεν είναι τόσο φιλική προς το Ταμείο. Αν λοιπόν δημιουργήσει μια ανταγωνιστική σχέση και την Ευρωζώνη που έχει επιβάλλει την παρουσία του Ταμείου στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα διάσωσης θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους δύο μεγαλύτερους μετόχους τους θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την χρηματοδότηση του .

Πέρα από αυτό όμως αν το ΔΝΤ δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμα και αποχωρήσει δεν θα έχει έρεισμα να παρεμβαίνει στην Ελλάδα μετά την λήξη του προγράμματος με το ESM που συμπίπτει χρονικά με αυτό του Ταμείου.

Στην ίδια ανάλυση ο Μουτσάμπα Ραχμάν υποστηρίζει ότι μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι πολιτικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστω και αν δεν έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση στην Γερμανία .

Μάλιστα αναφέρει ότι στις συζητήσεις θα συζητηθεί και η πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία εκφράζεται πλέον και πολιτικά από την Κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν για σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με το κύκλο της οικονομίας και ειδικότερα το ρυθμό ανάπτυξης

Προβλέπει αυξημένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα

Σε ότι αφορά την μετά το πρόγραμμα εποχή για την Ελλάδα ο οικονομολόγος του Eurasia Group ξεκαθαρίζει ότι η χώρας μας θα έχει ένα είδους αυξημένης εποπτείας και μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής η οποία όπως δεν αποκλείει την «καθαρή έξοδο»

Ειδικότερα αναφέρει ότι θα μπορούμε να μιλάμε για καθαρή έξοδο αν υπάρχει μόνο εποπτεία χωρίς χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους Εταίρους της Ελλάδας .

Στην κατεύθυνση αυτή αφού αναλύει το ενδεχόμενο μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής ( Enhanced Precautionary Credit Line ) μάλλον την αποκλείει λέγοντας ότι προϋποθέτει ένα νέο πακέτο πολιτικής το οποίο θα συνοδεύεται και από νέα χρηματοδότηση . Με άλλα λόγια ένα νέο μνημόνιο που όπως τονίζει δεν είναι επιθυμητό ούτε και από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών της Ευρωζώνης .

Περισσότερο πιθανή θεωρεί την ένταξη της Ελλάδας σε μια ενισχυμένη εποπτεία που θα παραπέμπει στο βασικό δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ δηλαδή το γνωστό Two pack που περιλα,βανει ετήσιους συγκεκριμένους στόχους σε δύο πεδία , την δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις

Βλέπει εκλογές τον Μάιο του 2019

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η έκθεση του Eurasia Group δίνει ένα ποσοστό 45% πιθανοτήτων να γίνουν φέτος . Ωστόσο πιο πιθανή θεωρεί την διεξαγωγή εθνικών κοντά στην λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας της σημερινής Κυβέρνησης δίνοντας ως πιθανή ημερομηνία τον Μάϊο του 2019 .

SHARE:

24Media Network