Τσακαλώτος: Δεν παίρνουμε πίσω το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Τσακαλώτος: Δεν παίρνουμε πίσω το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα «backtracking» (πισωγύρισμα) στο νομοσχέδιο αλλά παραδέχθηκε ότι οι θεσμοί «μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις». Μίλησε για "δικαιωματικό" νομοσχέδιο

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αποσυρθούν διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου λόγω αντιρρήσεων των δανειστών έδωσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδεχόμενος όμως ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις των Θεσμών.

«Δεν έχουν μεγαλώσει τα αυτιά μου» είπε ο κ. Τσακαλώτος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ισχύουν όσα γράφονται και ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα του νομοσχεδίου από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει δείξει το νομοσχέδιο στους θεσμούς και μπορεί να έχουν ενστάσεις. «Μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις… θα το δούμε» είπε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η άποψη της ελληνικής πλευράς είναι πως δεν υπάρχει καθόλου «backtracking» από πλευράς των θεσμών περί υπαναχώρησης στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε επίσης δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δανειστές του «τράβηξαν τα αυτί» για καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και ότι ζητούν νέα προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι στις Βρυξέλλες δεν έγινε καμία συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις στις Βρυξέλλες και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αίτημα για αύξηση των προαπαιτουμένων. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στα προαπαιτούμενα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «επικοινωνιακού» νομοσχεδίου αντιτείνοντας ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα εργασιακά βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου της για την έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «δικαιωματικό» το νομοσχέδιο της κυρίας Αχτσιόγλου και  σημείωσε ότι στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Ιδεολογικές αναφορές σε ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκρατία και Κεντροαριστερά

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο  κ. Τσακαλώτος επέλεξε να εμπλουτίσει την ομιλία του με ιδεολογικές αναφορές στην Κεντροαριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία ασκώντας κριτική στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι το 2009 «έδιναν κίνητρα στο χειρότερο είδος καπιταλισμού» και στη συνέχεια μείωσαν «σκόπιμα» εν μέσω της κρίσης τα εργασιακά δικαιώματα. «Το κάνατε σκόπιμα, ο εργοδότης είχε πάντα την εύκολη λύση να απολύσει και να μην πληρώσει. Δεν φέρατε θετικές ρυθμίσεις» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, επισήμανε -απευθυνόμενος στα έδρανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι όλα οικονομία» και υπογράμμισε ότι το όνομα σοσιαλδημοκρατία προέρχεται από την πολιτική θέση της μεταφοράς της Δημοκρατίας στο πεδίο της Οικονομίας. Καταλόγισε, μάλιστα, στον Κώστα Σημίτη και στους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, Γκέρχαρντ Σρέντερ (πρώην καγκελάριος της Γερμανίας) και Τόνι Μπλέρ (πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας) πως γκρέμισαν συνδικάτα, προκάλεσαν ανισότητες και διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, δηλαδή τις θεμελιακές αρχές του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

«Στο Κεφάλαιο του Μαρξ λέει ότι η ελευθερία στον καπιταλισμό τελειώνει στην είσοδο των εργοστασίων. Εμείς λέμε ότι ανθρωποι και εργαζόμενοι είναι αδιαίρετοι. Δεν μπορεί να είσαι δημοκράτης στην πολιτική σφαίρα και στο χώρο δουλειάς να είσαι σκλάβος» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σε μια ακόμη ιδεολογική αναφορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα