Τσακαλώτος: Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις

Τσακαλώτος: Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Για δύο σενάρια που αποτελούν τεχνικό ζήτημα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τι δήλωσε για τον ρόλο του ΔΝΤ, για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, για εκλογές και για τον ευρωσκεπτικισμό.

“Δουλέψαμε δύο χρόνια για να πείσουμε και τα κράτη μέλη και τους θεσμούς ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό” είπε ο υπουργός οικονομικών. Τόνισε μάλιστα ότι το 2017 όταν το ΔΝΤ επέβαλε το μέτρο είχε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και υπήρχε πίεση για μπεί στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι που δεν έγινε.

 Σε ερώτηση για την στάση του Ταμείου απέναντι στο ελληνικό αίτημα ο υπουργός οικονομικών τόνισε:

“Το ΔΝΤ δεν θα πει ποτέ μπράβο. Το μέτρο είναι δικό του μωρό δικό του παιδί και το αγαπά ακόμη αλλά δέχεται τώρα ότι μπορούμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ”.

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τον δημοσιονομικό χώρο είπε: “Φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος Δεν είναι εύκολο ούτε οι θεσμοί ούτε να κράτη μέλη σε μια χώρα με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να ζητήσουν να κόψει συντάξεις”.

 Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι τώρα η Ελλάδα έχει πείσει ότι μπορεί και τις συντάξεις να μην κοπούν και να υπάρχουν και ελαφρύνσεις από τα ο 2019 έως και το 2022. Μπορεί κάποια από τα αντίμετρα να μην εφαρμοστούν σε δύο χρόνια αλλά σε τέσσερα χρόνια αλλά θα εφαρμοστούν. Σημείωσε επίσης ότι «το νέο οικογενειακό επίδομα αν και βρίσκεται μέσα στα αντίμετρα του 2019 εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου επειδή υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος».

 Σε ερώτηση για την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Με κάτι τέτοια επιστρέψει ένα χαμόγελο στην αξιωματική αντιπολίτευση» για να συνεχίσει παραδεχόμενος ότι διανύουμε ένα δύσκολο τρίμηνο.

Και για την Ιταλία και την Τουρκία και για τις αναδυόμενες αγορές είπε: «Γι αυτό έχουμε και το Buffer»,για να συνεχίσει: «για να έχουμε το περιθώριο να βγούμε στις αγορές με καλύτερους όρους».

Τόνισε επίσης ότι το μαξιλάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εξαγορά «ακριβού» χρέους. Μπορούμε με τα χρήματα αυτά να εξαγοράσουμε χρέος της ΕΚΤ που είναι ακριβό χρέος».

 Ο χρόνος είναι μαζί μας

 Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Ο χρόνος είναι μαζί μας , έχουμε υπομονή Το 2018 βρίσκουν περισσότεροι δουλεία και το 2019 ακόμη περισσότεροι» ανέφερε,τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει μέσα στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξη η πορεία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στα επόμενα χρόνια.

 Σε ό,τι αφορά την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ εμφανίστηκε ενωτικός σημειώνοντας ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν περάσει πολλά μαζί και νιώθουν αλληλεγγύη ο ένας προς τον άλλο αν και άφησε ένα ενδεχόμενο ρήξης μόνο από την πλευρά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.

 Μέσω του σχήματος κόκκινο-κόκκινο-πράσινο, δηλαδή σοσιαλοδημοκρατιά ριζοσπαστική αριστερά και πράσινοι, τόνισε ότι μπορεί να ανασταλεί το κύμα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη εν όψει ευρωεκλογών. Με τον τρόπο αυτό έτεινε και μια χείρα φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα