Τσακαλώτος για ΦΠΑ: Μαζί το ψηφίσαμε

Τσακαλώτος για ΦΠΑ: Μαζί το ψηφίσαμε
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos and the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici hold a joint press conference at the Ministry of Finance in Athens, Greece on November 3, 2015. / , , 3 2015. SOOC

Τσακαλώτος- Χουλιαράκης ξεκαθάρισαν ότι η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά δε θα αποσυρθεί, καθώς προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. “Αυτή τη φορά δεν κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup (Vid)

Η αποπληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ (1,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) είναι το μόνο ορατό όφελος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την πραγματική οικονομία, αφού το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης και η επιστροφή του ΕΚΑΣ βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών να ξανασκεφτεί την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη γα αναστολή της αύξησης του αφού όπως τόνισε η όποια υπέρβαση των πλεονασμάτων είναι καλύτερο να διοχετευτεί σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και όχι σε τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος που δέχονται κάθε χρόνο 100άδες χιλιάδες τουρίστες. Θύμισε επίσης θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις στα νησιά του Αιγαίου ήταν στην αρχική συμφωνία του καλοκαιριού «την οποία ψήφισαν όλοι» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, για το Eurogroup της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα στον Ιούνιο 7,5 δισ.ευρώ από τα οποία τα 5,7 δισ. ευρώ θα πάνε για κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους και 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Με την ίδια λογική και τα 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης, τα 1,7 δισ. ευρώ θα πάνε σε υποχρεώσεις προς ιδιώτες και το υπόλοιπο, 1,1 δισ. ευρώ για υποχρεώσεις.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η αποπληρωμή των ιδιωτών θα φτάσει συνολικά τα 4,9 δισ. ευρώ και εφόσον έως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουν πάει όλα καλά θα έχουν δοθεί άλλα 1,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές:

-Οι πόροι και οι παροχές του ταμείου αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την Κυριακή

-Η κάλυψη με κάποιο τρόπο της τρύπας των περίπου 80 εκ ευρώ που δημιουργεί η μη αναζήτηση των αναδρομικών από τους 100.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ η οποία υποτίθεται ότι θα καλυφθεί από τους πόρους του ταμείου αλληλεγγύης

-Το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού η οποία ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του Ιουνίου

-Η θέσπιση ενός καθεστώτος αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπέρ ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Σε ότι αφορά την συμφωνία για το χρέος ο κ. Χουλιαράκης θεώρησε πολύ σημαντική εξέλιξη την αποδοχή από τους Ευρωπαίους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπήρχε στην συμφωνία δέσμευση για την διατήρηση των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και στο 20% του ΑΕΠ από το 2038 και μετά.

«Με την συνθήκη αυτή οι αγορές και οι επενδυτές διαβεβαιώνονται ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί ξανά σε μια κρίση χρέους» είπε ο κ Χουλιαράκης.

Ολοκληρώσαμε τα δημοσιονομικά μέτρα

Τόνισε μάλιστα ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δημοσιονομικών μέτρων, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό και το θέμα του χρέους.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε επίσης και τον κόφτη για το χρέος όπως συμφωνήθηκε για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, άφησε έξω -ανεξάρτητα από το θετικό κλίμα που δημιουργεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας- την άρση των capital control. Όπως είπε η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις τράπεζες το οποίο με την σειρά του θα βοηθηθεί από την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα