Τσακαλώτος: Πολύ υψηλός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Τσακαλώτος: Πολύ υψηλός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτος Eurokinissi

Συναίνεση σε όλα τα πολιτικά κόμματα για το ζήτημα των πλεονασμάτων, ζήτησε σε συνέντευξή του στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως δεν έχει διαφωνία με τον κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τους στόχους. Το σχόλιο της ΝΔ.

«Ο στόχος για πρωτογενή πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλός για μια χώρα που έχει χάσει το 27% του ΑΕΠ της», δήλωσε στο CNBC o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε όλα τα πολιτικά κόμματα για το θέμα: «Πρέπει να πάμε όλοι μαζί (σ.σ.: τα πολιτικά κόμματα) και να πούμε σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημά της από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών ότι τέτοιοι στόχοι τροφοδοτούν την δυσαρέσκεια».

Μάλιστα τονίζει ότι ακόμη και αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και συνεχίζει να υποστηρίζει τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει μια τέτοια θέση. «Δεν έχω διαφωνία με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα πρέπει να κάνομε κάτι τέτοιο (σ.σ.: να διαπραγματευτούμε τους στόχους για πλεονάσματα)» σημείωσε, τονίζοντας όμως ότι η ΝΔ θα πρέπει να έχει μια πιο συναινετική συμπεριφορά για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν θα συνεχίζει υποστηρίζει αυτή την θέση στην περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση απάντησε: «Φυσικά. Δεν θα αλλάξουμε την θέση μας επειδή θα έρθει η ΝΔ στην εξουσία. Δεν νομίζω ότι θα γίνει αλλά αν ατυχώς γίνει κάτι τέτοιο, τότε φυσικά και θα στηρίξουμε την ίδια θέση».

Προσθέτει όμως ότι δεν θα στηρίξει την ΝΔ σε μια σειρά άλλων θεμάτων όπως για παράδειγμα για το πρόγραμμα των παροχών της. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι οι παροχές της ΝΔ θα κοστίσουν 5 δισ. για τον πρώτο χρόνο και 4 δισ. για τα χρόνια ως το 2022 Εμείς δαπανήσαμε 900 εκατ. ευρώ όχι 5 δισ. Δεν ξέρω πού θα βρουν τα υπόλοιπα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχετικά με τις αναταράξεις που υπήρξαν με τα ομόλογα λόγω της κρίσης της Ιταλίας και την προσπάθεια σταθεροποίησης της πορείας για δανεισμό από τις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζει: Η πρώτη στρατηγική είναι το χρηματικό απόθεμα (cash buffer) των 24 δισ. ευρώ. Οι αποπληρωμές χρέους είναι εξασφαλισμένες για δύο χρόνια. Έπειτα κάναμε μια συμφωνία για το χρέος που εξασφαλίζει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία για τα επόμενα 50 χρόνια». Πρόσθεσε ότι ο χρόνος αυτό δίνει το περιθώριο να γίνει μια συζήτηση με όλους για ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει και δώσει στην δημοσιότητα ένα κοστολογημένο σχέδιο.

«Μας λένε ότι η Πορτογαλία έχει χαμηλότερα επιτόκια αλλά είναι φυσικό γιατί έχει βγει από το πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια. Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και μετά τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μέλλον».

Το σχόλιο της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για τη διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της ΝΔ για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε. Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα