Τσακαλώτος: Να μην καταθέσει ο Μητσοτάκης την πρόταση μομφής

Τσακαλώτος: Να μην καταθέσει ο Μητσοτάκης την πρόταση μομφής
ΚΟΙΝΗ Σ.Τ. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΧΑΡΙΤΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΛΗΘΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος και πως αυτό που διαπίστωσε στην πρόσφατη περιοδεία του σε Ιωάννινα και Γρεβενά ήταν οι πολίτες που έλεγαν "δεν είμαστε τζαμπατζήδες, βοηθήστε μας να πληρώσουμε".

Να μην καταθέσει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εάν το κάνει», είπε, «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι όταν ο λαός θέλει να ακούσει αυτά τα θετικά μέτρα (σ.σ. το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις), θα σταματήσει η συζήτηση για μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης. Να συζητήσουμε τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Έτσι, να γίνει μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει το νέο πακέτο των θετικών μέτρων που θα δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κάνοντας στην εισαγωγική ομιλία του και μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι την άνοιξη του 2017 η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης πέρασε δύσκολες στιγμές. «Ήταν από τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε, «ήταν η εποχή που κάναμε έναν ακόμη συμβιβασμό με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Από εκείνη τη στιγμή, υπάρχει αλλαγή του κλίματος, και αυτή- ειδικά από το καλοκαίρι του 2017- ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού με επιχειρήματα».

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να σας εξηγήσω τη στενοχώρια της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ψήφιση για τη μείωση των συντάξεων. Όμως καταφέραμε ύστερα από δύο χρόνια να μην μειωθούν οι συντάξεις. Καταφέραμε επίσης το καλοκαίρι του 2018 να φύγουμε από το πρόγραμμα, ενώ καταφέραμε να βγούμε 3,5 φορές στις αγορές. Καταφέραμε, επίσης, στον προϋπολογισμό του 2018 και του 2019 να έχουμε την πρώτη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων 10 ετών. Αυτό το κάναμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του ελληνικού λαού. Τώρα βλέπουμε τους καρπούς συγκεκριμένης προσέγγισης και στρατηγικής».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό μας δίνει 10- 15 χρόνια που έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει αυτά τα 10- 15 χρόνια να μην πάνε χαμένα και να μην συνεχίσει αντιπαραθέσεις που δεν είναι πάνω στα προστάγματα. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στην ψεύτικη ανάπτυξη πριν το 2009 και στις συνθήκες κρίσης».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα».

“Δεν προκαλείται ζημιά στην κουλτούρα πληρωμής”

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι θεσμοί αγωνιούν εάν με τη ρύθμιση υπάρξει ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα εξηγήσουμε στους θεσμούς (ότι δεν προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής») και επειδή έχουμε επιχειρήματα δεν θα υπάρξει πρόβλημα). Ενώ, από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο (για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία, ταμεία και ΟΤΑ) θα κατατεθεί αύριο και θα ψηφιστεί κανονικά. Θα υπάρξει, πρόσθεσε, απλή ενημέρωση των θεσμών για την «κουλτούρα πληρωμής».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τη ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως θα υπάρξει εφέτος βελτιωμένο αποτέλεσμα στα ταμεία ύψους 50 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2020. Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε (ερωτηθείς εάν οι πολίτες έχουν τη ρευστότητα να ανταποκριθούν σε όλες τις ρυθμίσεις) ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος. Και πως αυτό που διαπίστωσε στην πρόσφατη περιοδεία του σε Ιωάννινα και Γρεβενά ήταν οι πολίτες που έλεγαν «δεν είμαστε τζαμπατζήδες, βοηθήστε μας να πληρώσουμε».

Όπως δε εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, το νομοσχέδιο έχει μια βασική λογική για τρεις κατηγορίες πολιτών:

*Αυτοί που ζορίζονται, θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν μπορούν.

*Αυτοί που έχουν «ματώσει» για να μπορούν να πληρώσουν. Αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, είπε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επανέλαβε ότι κοιτάζουν την επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή φόρου.

*Αυτοί που είναι κακοπληρωτές, καθώς έχουν μεν τα χρήματα, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή των οφειλών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα