Τσίπουρο: Η "καμπάνα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φέρνει αυξήσεις "φωτιά"

Τσίπουρο: Η "καμπάνα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φέρνει αυξήσεις "φωτιά"

Πόσα ευρώ πιο ακριβά θα πληρώνουμε το τσίπουρο και την τσικουδιά μετά από την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μειωμένη φορολογία

Τσίπουρο και τσικουδιά είχαν την τιμητική τους χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με απόφαση του καλεί την Ελλάδα να διπλασίασει τον φόρο από 50% σε 100%, καθώς κρίθηκε ότι η έκπτωση φόρου, που έχει υιοθετηθεί στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, κινείται εκτός των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι δημιουργείται στρέβλωση στην αγορά, ενώ τα εισαγόμενα από τα άλλα κράτη μέλη αποστάγματα υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση, ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι κανένα κράτος μέλος δεν επιβάλλει, άμεσα ή έμμεσα, στα προϊόντα άλλων κρατών μελών, φόρους ανωτέρους από εκείνους που επιβαρύνουν, άμεσα ή έμμεσα, τα ομοειδή εθνικά προϊόντα. Κατά συνέπεια, το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παρόμοια, τουλάχιστον με όλα τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία "αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής".

Αύξηση έως 5 ευρώ στην φιάλη

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά αναμένεται να φέρει αύξηση της τάξης 4-5 ευρώ στις φιάλες των 700 ml. Οι εμφιαλωτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να οδηγήσει και στην πάταξη της διακίνησης του χύμα τσίπουρου στο εμπόριο καθώς από την στρέβλωση αυτή κινδυνεύουν οι οργανωμένες επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση και το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές και στα σημεία της ζεστής αγοράς, δηλαδή τα τσιπουράδικα και τα καφενεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπουρο
SHARE:

24Media Network