“Τύμπανα” ακρίβειας για βασικά είδη, μεταφορές και στέγαση – Θολό τοπίο και άστοχες αποφάσεις

“Τύμπανα” ακρίβειας για βασικά είδη, μεταφορές και  στέγαση – Θολό τοπίο και άστοχες αποφάσεις
Λαϊκή αγορά Eurokinissi

Συνεχή είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από διεθνείς αναλυτές και οργανισμούς ότι “η βαλίτσα” της ακρίβειας θα πάει μακριά, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά νοικοκυριών επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ένα νέο πακέτο ενισχύσεων για την αντιμετώπιση του ράλι τιμών στα καύσιμα, σε συνέχεια, όπως αναφέρει της προσπάθειας, για τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ωστόσο, τα “τύμπανα” της ακρίβειας δε σταματούν, “ναρκοθετώντας” την όποια προσπάθεια για το στήσιμο αναχωμάτων.

Αστοχες αποφάσεις

Συχνά, βέβαια, “τυμπανιστής” είναι και η ίδια η κυβέρνηση, που με αντιφατικές, λόγω συγκυρίας, αποφάσεις, όπως αυτή για την αύξηση του ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά, (αυξάνουν τον ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά με το νέο κύμα πανδημίας να απειλεί). Ουσιαστικά, η ίδια τροφοδοτεί το κλίμα ανατιμήσεων, και μάλιστα σε μια συγκυρία, που ναι μεν η μάσκα π.χ. έχει φύγει από την καθημερινότητα, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη από τους ειδικούς που βλέπουν το νέο κύμα πανδημίας να απειλεί.

Την ίδια ώρα συνεχή είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από διεθνείς αναλυτές και οργανισμούς ότι “η βαλίτσα” της ακρίβειας θα πάει μακριά, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά νοικοκυριών επιχειρήσεων.

Τα κόστη στην εμπορευματική αλυσίδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων (containers) διά θαλάσσης, με βάση διεθνείς ναυτιλιακές αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης και βέβαια η κίνηση των τιμών, ειδικά, σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων “κτυπά” τις τελικές τιμές, ειδικά σε αγαθά χαμηλής τιμής, όπως είναι πολλά καθημερινά προϊόντα.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει σε εβδομαδιαία έκθεση του ο οίκος αναλύσεων Alphaliner, η εποχιακή ζήτηση, η συμφόρηση των λιμανιών, οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεισφέρουν στο να κρατηθούν οι τιμές των ναύλων σε πολύ υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα.

Μάλιστα, η Alphaliner αναφέρεται στον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Να σημειωθεί ότι παρά την πτώση, που έχει καταγραφεί στις τιμές διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, τα κόστη παραμένουν ψηλά, σε σχέση με το τι επικρατούσε πριν πέντε χρόνια.

Έτσι, με βάση το σύνθετο δείκτη του οίκου αναλύσεων Drewry, το μέσο κόστος μεταφοράς ενός container 40 ποδιών (feu), που βρέθηκε στο επίπεδο των 10.375 δολ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αποκλιμακωθεί στα 7.505 δολ. Σε μέσο όρο η τιμή για όλο το έτος, μέχρι σήμερα, ήταν στα 8.524 δολ., κατά 5.078 δολ., όμως, πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, που είναι 3.446 δολ. για κάθε container 40 ποδιών.

Τα τρόφιμα

Υπενθυμίζεται ότι δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την πορεία των τιμών των τροφίμων το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες, λόγω σημαντικής αύξησης στις τιμές παραγωγού φυτικών-ζωικών ελαίων και ζωοτροφών κατά 39,7% και 32,2%, αντίστοιχα.

Όπως, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης ΕΚΤ, η άμεση εξάρτηση της ευρωζώνης από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες είναι περιορισμένη, με εξαίρεση συγκεκριμένα εμπορεύματα, αλλά οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται έντονα από τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ,η αντικατάσταση των βασικών αγαθών που η προσφορά τους πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία με εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο είναι μεν εφικτή, αλλά έχει τίμημα τις πολύ υψηλότερες τιμές που θα πρέπει να καταβάλουν οι χώρες της ευρωζώνης. Συνολικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι το σπιράλ ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το 2023.

Ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, και Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές στα προϊόντα διατροφής καταγράφει μια εικόνα υψηλών τιμών και στην αρχή του καλοκαιριού. Έτσι, στα υψηλά για τρίτο συνεχή μήνα παρέμεινε ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, αν και και υποχώρησε οριακά, εντείνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι στις επιμέρους εκτιμήσεις του για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αναμένει πτώση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών τη σεζόν 2022/23 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 16 εκατ. τόνους από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 στα 2,784 δισ. τόνους.

Τα κόστη στην οικοδομή

Στο μεταξύ, περαιτέρω αύξηση, της τάξης του 11,4%, καταγράφηκε στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά τον Μάιο εφέτος, καθώς υπήρξαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, με «αιχμή του δόρατος» την ηλεκτρική ενέργεια και το πετρέλαιο κίνησης. Κι όλα αυτά βέβαια χτυπούν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την καθημερινότητα, το κόστος απόκτησης και συντήρησης κατοικίας, αλλά και τα ενοίκια.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε: Ηλεκτρική ενέργεια (80,1%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (37,6%), Τούβλα (21,7%), Σίδηρο οπλισμού (18,6%), Αγωγούς χάλκινους (18,4%), Πλαστικούς σωλήνες (14,4%), Παρκέτα (12,5%), Ξυλεία οικοδομών (11,2%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (9,7%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,6%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (9,3%), Έτοιμο σκυρόδεμα (9,2%), Παράθυρα ξύλινα (9,2%), Πόρτες εσωτερικές (9,1%), Κουφώματα αλουμινίου (8,9%), Σωλήνες χαλκού (8,3%), Θερμαντικά σώματα (7,6%), Τσιμέντο (7,4%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (7%), Μαρμαρόπλακες (6,8%) και Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (6,2%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,4% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,1% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.

Αβεβαιότητες εντοπίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Όπως σημείωσε, πάντως, και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η μείζονα δημοσιονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας προέρχεται από τις ανάγκες κάλυψης των αυξημένων τιμών ενέργειας που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων και το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Παρατηρητής η ΕΕ

Και βέβαια, την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν την ηγεσία της Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις τους να κάνουν μόνο διαπιστώσεις, αλλά λίγα πράγματα, στην κατεύθυνση μιας κοινής και ισχυρής αντίδρασης στο πρόβλημα της ακρίβειας.

«Ο πληθωρισμός είναι μια σημαντική ανησυχία για όλους μας», δήλωσε, χαρακτηριστικά, χθες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής. «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορευμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις απαντήσεις τους στην οικονομική πολιτική. Η σύνοδος κορυφής συμφώνησε λίγα συγκεκριμένα βήματα, αλλά οι ηγέτες ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει περισσότερους τρόπους για να εξασφαλίσει “εφοδιασμό σε προσιτές τιμές”.

Βέβαια, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έριξαν την ευθύνη για την τεράστια άνοδο των τιμών και την πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στον πόλεμο που ξεκίνησε ακριβώς πριν από τέσσερις μήνες. “Η έννοια της φθηνής ενέργειας έχει εξαφανιστεί και η έννοια της ρωσικής ενέργειας έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί και όλοι βρισκόμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης εναλλακτικών πηγών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει “να υποστηρίξουν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που υποφέρουν περισσότερο “. Μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από περικοπές στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η χώρα του οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν τόσο χαμηλές όσο τώρα και ορισμένες βιομηχανίες θα έπρεπε να κλείσουν τον χειμώνα. «Οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι δεν θα έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης», είπε στο περιοδικό Der Spiegel.

Παράλληλα, επικεφαλής του Eurogroup Paschal Donohoe προειδοποίησε μάλιστα ότι το μπλοκ πρέπει “να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που της ύφεσης, εάν ο πληθωρισμός ενσωματωθεί στις οικονομίες μας”. «Αν δεν δώσουμε προσοχή, τότε ολόκληρη η οικονομία της ΕΕ θα μπει σε ύφεση με όλες τις συνέπειές της», προειδοποίησε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, κάνοντας λόγο για έναν πιθανό «σκληρό χειμώνα» μπροστά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα