Βαρουφάκης: Αν ζούσε ο Καραμανλής θα ήταν έξαλλος. Δεν υπογράφουμε παράταση της κρίσης

Βαρουφάκης: Αν ζούσε ο Καραμανλής θα ήταν έξαλλος. Δεν υπογράφουμε παράταση της κρίσης
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Το παρασκήνιο του κρίσιμου αδιεξόδου, η στάση της κυβέρνησης και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και γιατί παραμένει αισιόδοξος

Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της διακοπής της διαπραγμάτευσης, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό « Στο Κόκκινο». «Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις» τόνισε.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο, είτε υπογράφετε το μνημόνιο είτε πηγαίνετε στα βράχια. Εμείς είπαμε πως δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Το κάναμε. Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία τού παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ’ άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε» πρόσθεσε.

Επιμένοντας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ουσιαστικά δεν είχαμε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας κι εταίρων, ενώ εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι συζήτηση, στη βάση του μνημονίου, δεν θέλαμε να κάνουμε. «Είχαμε μια σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, Brussels Group, αλλά είχαμε πει πως για να έχουμε λύση, η συζήτηση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο» επισήμανε.

Αυτό όμως δεν συνέβη με δική τους ευθύνη, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουν οι εταίροι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση».

Αναφερόμενος στη θέση της Ευρώπης για το ζήτημα είπε: «Αν εμείς υπογράψουμε το κείμενο που μας έδωσαν, τότε μιλάμε για αποδόμηση της Ευρώπης, σαν αυτή που ποτέ δεν είχαμε στην Ευρώπη. Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ, ακόμη κι ο Καραμανλής αν ζούσε θα ήταν έξαλλος. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζόμενων, όχι των λαών. Η ειλικρίνεια, η ψυχραιμία και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος θα επικρατήσει. Οποιος παίζει με σενάρια αποδόμησης της Ευρώπης, θα αποδειχθεί υπόλογος στην ευρωπαϊκή ιστορία».

«Να το δούμε από τη θετική σκοπιά του, σήμερα είναι μια καλή μέρα, τα πράγματα είναι πιο κρυστάλλινα» εκτίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και σημείωσε: «Στο επίπεδο που γινόταν η συζήτηση αυτές τις μέρες, κι ενώ εμείς είμαστε ανοιχτοί, δεν μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική σύγκλιση. Αν δεν γινόταν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο για τα δημοσιονομικά που ήθελαν αυτοί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, και στη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να πάρει αποφάσεις».

«Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν μπλοφάρουμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά. «Αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει. Σας προτείναμε λελογισμένες προτάσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλά αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν θα πληρώσουμε και αποχωρούμε. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει μια κρίση στο διηνεκές» κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ και stokokkino.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα