Βαρουφάκης: ‘Αναζητούμε κοινό τόπο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση’

Βαρουφάκης: ‘Αναζητούμε κοινό τόπο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση’
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Eurokinissi

Τα σημεία σύγκλισης, τα αγκάθια και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς μετά τις θετικές διαπιστώσεις στο eurogroup. Τι ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαιρέτησε την ανακοίνωση του eurogroup, μίλησε για τα σημεία που υπάρχει σύγκλιση, αλλά και εκείνα (όπως το ασφαλιστικό) στα οποία μένει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα της ανακοίνωσης του eurogroup, παρά το γεγονός πως δεν κατέληξε σε μια συμφωνία. “Υπήρχε μια προσέγγιση ιδίως γιατί η κυβέρνηση έκανε ουσιαστικές προσπάθειες στις Βρυξέλλες. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό αποτέλεσμα. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θετική”.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση “εργάζεται νυχθημερόν για μια συμφωνία λυτρωτική. Να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού μεταμνημονιακού προγράμματος που ψηφίστηκε στις εκλογές. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ήταν εύκολη υπόθεση”.

Το βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης “να ολοκληρωθεί και να περατωθεί η κρίση. Προσεγγίζουμε αυτό το στόχο όλο και περισσότερο. Οι θεσμοί και η κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν αυτή τη λύση”. Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόοδος που σημειώθηκε δεν είναι απλά διαδικαστική, αλλά και ουσιαστική. Ειδικά, σημείωσε πως οι “συζητήσεις σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής είναι τομείς που έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος”. Άλλωστε σημείωσε πως οι διαφορές έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτός από την αγορά εργασίας στην οποία η ελληνική πλευρά έχει σημαντικές διαφορές. Η ερώτηση όμως είναι όπως είπε: “Οι σειρές αλλαγών που έχουμε αποδεχτεί στο σύνολό τους, είναι κάτι που θα οδηγήσει στο τέλος αυτής της κατάστασης; Και αυτό το πακέτο αλλαγών μπορεί να γίνει αποδεκτό από έναν λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, τότε θα βρεθεί συμφωνία” είπε.

Το δημοψήφισμα είναι κάτι που δεν το χρειαζόμαστε

Ερωτηθείς για το ζήτημα του δημοψηφίσματος ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως “είναι θέμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης” σημείωσε όμως πως “δεν είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση. Είμαστε σε σοβαρή, συγκεντρωμένη διαδικασία, για να υπάρξει απόφαση. Έχουμε σαφή εντολή, δεν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση και δεν είναι ένα σενάριο σε ό,τι με αφορά το οποίο εξετάζεται”.

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Στο φλέγον ζήτημα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως όπως είχε αφαιρεθεί το waver (επιπλέον τρόπος χρηματοδότησης της ΕΚΤ), έτσι θα έπρεπε σήμερα να επιστρέψουν. Τόνισε πάντως πως “η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από εμάς ούτε από το eurogroup και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση”.

Η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει τους ανθρώπους

“Καίριο ζήτημα για την κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη, είναι να προστατέψει τους ανθρώπους. Αν τους επιβάλουμε αυτό που είχε δεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, θα υποφέρουν και θα συνεισφέρουν στην οικονομική κρίση” ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και σημείωσε πως “κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και μη δηλωμένης εργασίας” και συμπλήρωσε πως δεν κάνεις μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό απλά με το να κόβεις συντάξεις.

Θα συμβιβαστούμε χωρίς να υπαναχωρήσουμε σε κάποιες αρχές

“Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως λέω και επαναλαμβάνω, συμβιβαζόμαστε για να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Αλλά δεν θα υπαναχωρήσουμε σε αρχές που θεωρούμε κόκκινη γραμμή” αναφέρει. “Πρέπει να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης. Αν το πακέτο σταματήσει τον αποπληθωρισμό και υπάρξει μια νέα κατανομή του βάρους από τους πιο αδύναμους που δεν μπορούν να το σηκώσουν και να περάσει σε εκείνους στους οποίους οφείλονται και δεν επιβαρύνονται καθόλου. Αν βρούμε μια χρυσή τομή σε αυτό, τότε θα έχουμε φτάσει σε συμφωνία”

Να σας ξεκαθαρίσω κάτι. Με τον κ. Σόιμπλε κάθε φορά η συζήτηση είναι φιλική, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πάντα εποικοδομητική, Σήμερα ήταν η πιο φιλική και θεωρώ ότι ήταν μια συζήτηση απ την οποία έχω μάθει πράγματα και ελπίζω να το μάθει και εκείνος.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα