Βαρουφάκης μετά το Eurogroup : Δεν κάνουμε πίσω σε μειώσεις επικουρικών και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Βαρουφάκης μετά το Eurogroup : Δεν κάνουμε πίσω σε μειώσεις επικουρικών και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου μετα το τέλος της συνάντησης τους στο υποουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI.ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Σε αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Στις 11 Μαΐου το νέο ραντεβού με τους δανειστές. Ποια τα αγκάθια στης συμφωνία. Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη

Αρνητικό κλίμα επικράτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δεν παρέδωσε συνέντευξη Τύπου αλλά αποχώρησε με μια μικρή δήλωση.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, τονίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει σε συγκεκριμένες απαιτήσεις των δανειστών, όπως η  μείωση των επικουρικών συντάξεων και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. “Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε”.

Δείτε εδώ πώς εξελίχθηκε το Eurogroup λεπτό προς λεπτό

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, “κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης”.

Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, “κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν”.

Δείτε εδώ το πιο χαρακτηριστικό βίντεο της συνεδρίασης: Όταν οι δημοσιογράφοι ‘παράτησαν’ τον Ντάισελμπλουμ και έτρεξαν στον Βαρουφάκη

Ο κ. Βαρουφάκης, απέδωσε τη στενότητα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, στο γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα προς την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για το επόμενο διάστημα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα το σχολιάσει. Δήλωσε, όμως, ότι ο λόγος για τον οποίο η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση στενότητας, είναι ότι πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων από δικούς της πόρους, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχει υπάρξει εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα. Όπως είπε η Ελλάδα είναι συνεπής και εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδια αποθέματα ρευστότητας και αυτό είναι “αξιοσημείωτο”.

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται σημαντική σύγκλιση απόψεων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι. Είπε, επίσης, ότι οι διαδικασίες της «παλιάς σχολής Τρόικας» ήταν εξαιρετικά αργές και δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα