Βουλιάζουν στα βαθιά νερά... οι περιπτερούχοι

Βουλιάζουν στα βαθιά νερά... οι περιπτερούχοι

Μόλις στα 6 λεπτά έφτασε το κέρδος των περιπτερούχων από την πώληση προϊόντων καπνού, ενώ μηδαμινό είναι το κέρδος από τις εφημερίδες και τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας.Λουκέτο σε 3.500 περίπτερα. Σε απόγνωση οι περιπτερούχοι

Τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του περνάει ο κλάδος των περιπτερούχων και ψιλικατζήδων τα τελευταία 2 χρόνια, έχοντας οδηγήσει πανελλαδικά στο κλείσιμο 3.500 περιπτέρων σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Θεσσαλονίκη όπου -σε λιγότερο από 1,5 χρόνο- έκλεισαν τα 1.200 από τα συνολικά 3.000 περίπτερα-ψιλικά.

Ενώ τα 34.000 περίπτερα και ψιλικά πανελλαδικά που δεν έχουν βάλει ακόμα λουκέτο, αγωνίζονται  να επιβιώσουν, αφού στην κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής ζήτησης, προστίθεται η αύξηση της φορολογίας στο προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση - στα τσιγάρα.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σε χθεσινή τους συνάντηση, οι περιπτερούχοι συγκρότησαν Συντονιστικό Οργανο και αποφάσισαν να σταματήσουν να πωλούν τα τσιγάρα με τις αυξημένες χρεώσεις από τις καπνοβιομηχανίες.

"Πρόκειται για χρεώσεις που αφήνουν εξευτελιστικό περιθώριο κέρδους για μας, αυξήσεις που έγιναν, ύστερα από την αύξηση της φορολογίας", είπε στην "Ε" ο τέως πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Αθήνας "Η Ενότητα", Νίκος Παλιογιάννης.

"Το καθαρό κέρδος για μας από ένα πακέτο με 24 τσιγάρα που κοστίζει 3,5 ευρώ ήταν το 2008 και το 2009 20 λεπτά, τώρα είναι μόλις 6 λεπτά, και πρόκειται για την κατηγορία με τη μεγαλύτερη ζήτηση", εξηγεί ο κ. Παλιογιάννης.

Οι περιπτερούχοι υπογράμμισαν ότι αναγκάζονται να σταματήσουν την πώληση των συγκεκριμένων τσιγάρων, αφού βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση.

Εκτός από τα καπνικά προιόντα (τσιγάρα), μείωση της αγοραστικής ζήτησης έχει σημειωθεί και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και τις εφημερίδες:

"Το κέρδος μας από τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας ήταν, πριν από 2 χρόνια στο 8%, σήμερα έχει πέσει στο 3%, ενώ το κέρδος μας από τις εφημερίδες άγγιζε, πριν από 6 μήνες, το 7%, τώρα έχει κατέβει στο 3%", λέει στην "Ε" ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτέρων και Ψιλικών Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου.

Ακόμη, οι περιπτερούχοι στη χθεσινή τους συνάντηση εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στην πρόσφατη εισήγηση -προς το υπουργείο Εσωτερικών- της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σύμφωνα με την οποία ζητά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΚΕ ζητά:

* Να τροποποιηθεί η διάταξη που καθορίζει τον αριθμό των περιπτέρων και να θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός είναι ο μέγιστος, πάνω από τον οποίο δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αυξήσει τις άδειες.

Να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίζει με απόφασή του και μικρότερο αριθμό περιπτέρων, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους χώρους, την ασφάλεια των κατοίκων, την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

* Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος, για οποιονδήποτε λόγο, πάψει να έχει την εκμετάλλευση του περιπτέρου να μπορεί ο δήμος να αποφασίζει για την κατάργησή του ή για τη μεταστέγασή του σε εσωτερικό χώρο κτηρίου.

* Τα όρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τη χωροθέτηση περιπτέρου να μπορεί να τα καθορίζει με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά δημοτική ή τοπική κοινότητα.

* Οι περιπτερούχοι σήμερα θα ενημερώσουν τα προεδρεία των σωματείων και αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
SHARE:

24Media Network