Βρούτσης: Η πλειοψηφία των μισθωτών αμείβεται πάνω από το βασικό ενώ το 22,86% παίρνει 1.000 με 1.500 ευρώ

Βρούτσης: Η πλειοψηφία των μισθωτών αμείβεται πάνω από το βασικό ενώ το 22,86% παίρνει 1.000 με 1.500 ευρώ

Ποσοστό 7,69% των εργαζομένων αμείβεται με τον κατώτερο μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

Μόνο το 7,69% των εργαζόμενων από το σύνολο των 1.371.450 μισθωτών αμείβεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Η πλειοψηφία των μισθωτών αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους από το βασικό ενώ το 22,86% λαμβάνει μηνιαίο μισθό από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των μεγεθών της ανεργίας τα ίδια στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση των μεγεθών και εμφανείς τάσεις αποκλιμάκωσης. Ο φετινός Αύγουστος να εμφανίζει θετικό πρόσημο προσλήψεων, παρότι πρόκειται για μήνα που ιστορικά παρουσιάζει συνήθως αρνητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά στις ροές απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Αύγουστο ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις.

Συνολικά, και σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου - Αυγούστου το 2014 δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση η οποία θεωρείται σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Υπέρ της συνεχούς αύξησης των μισθών, τάσσεται με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας όμως ότι οι αυξήσεις αυτές, θα πρέπει «να ακολουθούν την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας».

«Στο παρελθόν αυτός ο κανόνας παραβιάζονταν συχνά» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι «αυθαίρετος προσδιορισμός των κατώτατων μισθών έξω και πέρα από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, γυρνούσε σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων (αυξάνοντας την ανεργία) και των επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων που αφανίστηκαν μη μπορώντας να αντέξουν το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό».

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο» συνεχίζει ο κ. Βρούτσης «πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Ο νέος μηχανισμός, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη - και για πρώτη φορά στην Ελλάδα - τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Πάνω από αυτό το ελάχιστο κατώφλι των μισθών, το "εισόδημα ασφαλείας", οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας τους να συμφωνούν μόνοι τους - κάτι που ήδη γίνεται - όποιες υψηλότερες αμοιβές θέλουν, ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες κάθε κλάδου και επιχείρησης ξεχωριστά. Αυτή είναι εξάλλου η λογική με την οποία διαμορφώνονται οι αμοιβές σε όλη την Ευρώπη. Οι αμοιβές πρέπει να "καθρεφτίζουν" τη δύναμη της οικονομίας, την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και επιχείρησης».

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι «το να πιστεύει κάποιος ότι με μια απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ - όπως δηλαδή ήταν τον 2009 - θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σα να μη συνέβη τίποτε, αποτελεί μια αυταπάτη. Μια επικίνδυνη αυταπάτη, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μια κατάσταση κλονισμού ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί».

Σε ότι αφορά τέλος το είδος των συμβάσεων τα στοιχεία της "Εργάνης" δείχνουν ότι το 52.91% των προσλήψεων αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και το 47.08% ευέλικτες μορφές εργασίας. Από αυτές το 34.09% αφορούν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 12,99% συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

SHARE:

24Media Network