WSJ: “Φαγητό της δυσφορίας: Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα οι Έλληνες παίρνουν σουβλάκι”

Στο εθνικό διατροφικό "καταφύγιο" το σουβλάκι, στην εποχή της κρίσης, αναφέρεται σε άρθρο της η αμερικανική οικονομική εφημερίδα "Wall Street Journal"
- 14 Νοεμβρίου 2013 16:14
Σε δημοσίευμα της με τίτλο “Φαγητό της δυσφορίας: Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα οι Έλληνες παίρνουν σουβλάκι”, η Wall Street Journal μιλά με έναν νέο άνεργο διαφημιστή ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει ένα σουβλατζίδικο αν και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον χώρο και εν τέλει λόγω καλής διαφήμισης το κατάστημα του σύντομα άρχισε να βγάζει κέρδος. Με αφορμή αυτό το παράδειγμα η Wall Street Journal κάνει μια αναδρομή στην ιστορία που έχει το σουβλάκι.
Για τους Έλληνες το σουβλάκι είναι ό,τι και το χοτ ντόγκ για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, πως πρόκειται για ένα φαγητό που έχει μόνιμη παρουσία στην κουζίνα της χώρας από τα χρόνια του Ομήρου και την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη χώρα μας μια “αναγέννηση” για το σουβλάκι κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.
“Εκατοντάδες σουβλατζίδικα άνοιξαν τα τελευταία χρόνια- αν και διεθνείς αλυσίδες όπως τα McDonalds κλείνουν καταστήματα. Το σουβλάκι είναι πολύ φθηνό, κοστίζοντας γενικά 2 ευρώ ή λιγότερο” αναφέρει ο αρθρογράφος.
Άλλοι πάλι λένε ότι το σουβλάκι σερβιρισμένο με ντομάτες, τηγανητές πατάτες κρεμμύδια και τζατζίκι είναι το ιδανικό γρήγορο φαγητό.
Η δημοφιλία που έχει το σουβλάκι οφείλεται στην Ελληνική ψυχοσύνθεση. Η μόδα έχει γίνει φαινόμενο που αφορά την κουλτούρα, εμπνέει την παραδοσιακή μουσική, τα εμπορεύματα από μπλουζάκια μέχρι παιχνίδια.
Υπάρχει ακόμη και ένα επιτραπέζιο για παιδιά το Souvlaki Wars. Το σουβλάκι έχει και μια σελίδα στο facebook με περισσότερα από 15.000 likes, αλλά και μια ιστοσελίδα η οποία συνδέει τους πεινασμένους με τα σουβλατζίδικα, το Thelosouvlaki.gr“, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.
Ο Στέλιος Μπούρας που υπογράφει το άρθρο κάνει λόγο για το “Φαγητό της δυσφορίας”-Discomfort Food. Στο ρεπορτάζ από την Αθήνα φέρνει ως παράδειγμα την ιστορία ενός νέου άνεργου διαφημιστή ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει ένα σουβλατζίδικο αν και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον χώρο και εν τέλει λόγω καλής διαφήμισης σύντομα άρχισε να βγάζει κέρδος.
Η εφημερίδα τονίζει πως δεν είναι όλοι χαρούμενοι με αυτή την κατάσταση και ως παράδειγμα φέρνει το παράδειγμα της Κηφισιάς, εκεί που μέχρι πέρυσι λειτουργούσε το κατάστημα του κολοσσού της πολυτέλειας, της Louis Vuitton: “Πέρυσι, όταν η Louis Vuitton ανακοίνωσε πως κλείνει το κατάστημα της στην Κηφισιά, πολλοί καταστηματάρχες αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ θεώρησαν υπεύθυνη την αύξηση των σουβλατζίδικων, αν και η εταιρεία το αρνήθηκε.
Πηγή: WSJ