Ράβουν ξανά τα μέτρα για να “χωρέσουν” οι συντάξεις

Ράβουν ξανά τα μέτρα για να “χωρέσουν” οι συντάξεις
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016. Eurokinissi

Οι λύσεις που συζητούνται δεν περιλαμβάνουν πλέον το σενάριο μερικής περικοπής των συντάξεων ή αναστολής υπό την αίρεση της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων με ετήσια επανεξέταση του ή ακόμη και έναν νέο "κόφτη".

Στον ανασχεδιασμό κάποιων από το μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ προσανατολίζεται πλέον το οικονομικό επιτελείο με στόχο να περάσει από τους θεσμούς η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου το βασικό θέμα ήταν ο προϋπολογισμός της Ιταλίας, ερωτηθείς για την Ελλάδα και ειδικά για το θέμα των συντάξεων, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών κ. Μάριο Σεντένο έδωσε το στίγμα των συζητήσεων με την Αθήνα.

Τόνισε ότι πλέον προσπαθεί να διευκρινιστεί πως θα κλείσει το «κενό» που βλέπουν οι θεσμοί στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων αλλά να υλοποιήσει το «πακέτο» ύψους 1,1 δις ευρώ της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, προς αποφυγή «παρερμηνειών», διευκρίνισε ότι όταν μιλά για «κενό», το εντόπισε στο υπερπλεόνασμα του 2019 αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εξασφαλισμένος.

Οι λύσεις που συζητούνται δεν περιλαμβάνουν πλέον το σενάριο μερικής περικοπής των συντάξεων ή αναστολής υπό την αίρεση της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων με ετήσια επανεξέταση του ή ακόμη και έναν νέο «κόφτη» που είχαν προτείνει η θεσμοί για να βρεθεί κάποια λύση.

 Η μόνη λύση που φαίνεται να επιλέγει το οικονομικό επιτελείο (αν δεν πειστούν οι θεσμοί ότι δεν υπάρχει κενό) για να κλείσει το… κενό του υπερπλεονάσματος (υπολογίζεται από 200 έως και 300 εκ ευρώ) είναι ο ανασχεδιασμός του πακέτου των ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε από την Θεσσαλονίκη θα εφαρμοστεί κανονικά το νέο στεγαστικό επίδομα για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή και το νομοσχέδιο για την μείωση κατά 33,3% της εισφοράς για κύρια σύνταξη αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών καθώς επίσης και την εισφορά επικουρικής για τους νέους επιστήμονες.

Το πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει επίσης:

-Την μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% με έμφαση στην ελάφρυνση του φόρου για περιουσίες μέχρι και 60.000 ευρώ.

-Την σταδιακή μείωση τους συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με αρχή το 2019 και ορίζοντα χρόνου τετραετίας.

-Την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10%.

-Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους.

-Τις προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Κάποια από τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αναβληθούν ώστε να πειστούν οι θεσμοί ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος και να εισηγηθούν την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων στο συμβούλιο υπουργών.

Τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία αναστροφής του μέτρου για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις θα δείξει η Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ όπου εκτός από τις προβλέψεις περιλαμβάνονται και τα σχόλια για την πορεία της οικονομίας.

Η επίσημη γνώμη αναμένεται να έρθει στην έκθεση της ΕΕ κοντά στις 19 του μήνα οπότε θα ανακοινωθούν και οι αιτιολογημένες γνώμες για τα προσχέδια προϋπολογισμού που κατατέθηκαν την 1 Οκτωβρίου. Ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται την ίδια περίοδο και η έκθεση για την πρώτη μετά το μνημόνιο αξιολόγηση όπου η Επιτροπή αναμένεται να έχει γνωμοδοτεί θετικά για την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα