Ξανά στην καρέκλα του κουρέα η Ελλάδα

Ξανά στην καρέκλα του κουρέα η Ελλάδα
Συνάντηση Παπαδήμου - Νταλάρα για το PSI( EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Επιστροφή Νταλάρα στην Αθήνα. Διαβάστε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων

Μετά το σοκ της Παρασκευής με την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων για το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων, ο επικεφαλής το Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα επιστρέφει στην Αθήνα.

Οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα επαναληφθούν το βράδυ της Tετάρτης ή το αργότερο την Πέμπτη, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τους εκπροσώπους του IIF.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι να έχουμε συμφωνία μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, η οποία και θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Ωστόσο τα “αγκάθια” παραμένουν πολλά, με τους ιδιώτες να αντιδρούν στο ύψος του κουρέματος, αλλά και να επιμένουν σε υψηλό επιτόκιο, με πολλούς αναλυτές να προδικάζουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Οι τράπεζες επιμένουν σε επιτόκιο πάνω από 5%, την ώρα που η ΕΕ και το ΔΝΤ, επιμένουν ότι το ανώτερο που πρέπει να δεχθεί η Ελλάδα είναι 3,5%. Ο λόγος είναι ότι ένα υψηλό επιτόκιο στην ουσία θα μας γύριζε στα ίδια και ο στόχος για μείωση του χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ, θα ήταν άπιαστο όνειρο.

Οι ιδιώτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση το τελικό κόστος του PSI δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60%, συμπεριλαμβανομένου του “κουρέματος”, των νέων επιτοκίων και της επιμήκυνσης της διάρκειας των νέων ομολόγων.

Ένα, άλλο σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις, είναι η ρήτρα συλλογικής δράσης, αν δηλαδή θα υπάρξει υποχρεωτική επέκταση των όρων του PSI και στους θεσμικούς επενδυτές που δεν θέλουν να συμμετάσχουν εκούσια.

Το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση ενεργοποίησης, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, οπότε και θα έχουμε ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα