Ξεκινά η επένδυση στη Μονή Τοπλού

ΚΡΗΤΗ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΙ OFF-SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "LOYALWARD LIMITED", ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ, ΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΕ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "NATURA 2000" ΤΗΣ ΕΕ. ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ.
ΚΡΗΤΗ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΚΑΙ OFF-SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "LOYALWARD LIMITED", ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ, ΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΕ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "NATURA 2000" ΤΗΣ ΕΕ. ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ. EUROKINISSI

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές του Σωματείου "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού" και 140 κάτοικων της Κρήτης

Ξεκινά η επένδυση, ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, στη Μονή Τοπλού Κρήτης, μετά τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές του Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κάτοικων της Κρήτης, που ζητούσαν την ακύρωση της επένδυσης καθώς μεταξύ άλλων ανέφεραν πως η επίμαχη επένδυση έχει σχεδιαστεί σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Στην απόφασή τους, οι σύμβουλοι της Επικρατείας εκτιμούν ότι η υλοποίηση της επένδυσης "δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές", εντός των οποίων θα εκτελεστεί η επένδυση, αλλά ούτε όμως τίθεται ζήτημα διασφάλισης της συνολικής συνοχής του δικτύου NATURA.

Την υλοποίηση της επένδυσης έχει αναλάβει η εταιρεία βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d., σε έκταση 22.120.349 τ.μ. της Μονής Τοπλού που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι της Κρήτης.

Προβλέπεται δε η δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, η κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα,  εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ και άλλα.

SHARE: