Χρηματιστήρια: Πώς αντιδρούν οι αγορές

Χρηματιστήρια: Πώς αντιδρούν οι αγορές

Πώς διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου. Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου

Στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας έχει βρεθεί πλέον η κρίση στην Ελλάδα, με τους φόβους για ενδεχόμενη έξοδό της από την ευρωζώνη και την προοπτική δημοψηφίσματος στη χώρα να αποσταθεροποιούν τις χρηματοοικονομικές αγορές σήμερα, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται κινήσεις πανικού, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν στο ξεκίνημα των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές αγορές, με το γερμανικό DAX και το γαλλικό CAC να ανοίγουν με απώλειες 4,4%. Μετά το αρχικό κύμα ρευστοποιήσεων, ωστόσο, οι περισσότερες αγορές ανέκαμψαν. Γύρω στις 12.30 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη έχανε 3,06%, το Παρίσι 3,18%, το Λονδίνο 1,57%, η Μαδρίτη 3,68% και το Μιλάνο 3,69%.

Στο κόκκινο έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, με τον δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο να χάνει 2% στις 20.283,98 μονάδες. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάη υποχώρησε 0,4% στις 4.178,56 και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,7% to 29.192,67. Ανάλογη ήταν η εικόνα στη Σεούλ, όπου ο δείκτης Kospi έχασε 1,6% στις 2.057,52 ενώ ο S&P/ASX 200 στο χρηματιστήριο του Σίδνευ υποχώρησε 1,8% στις 5.447,80 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ταίβάν, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία.

Ευρέως αναμενόμενη χαρακτηρίζει την αναταραχή στην Ασία η Guardian, σημειώνοντας ότι πάνω από 35 δισεκ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών σήμερα το πρωί. Την ίδια ώρα, η Wall Street αναμένεται να ανοίξει κατά 1% περίπου χαμηλότερα.

Άνοδο κατά 30 μονάδες βάσης κατέγραφαν οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων νοτιοευρωπαϊκών μελών της ευρωζώνης – της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Όσο για το ενιαίο νόμισμα, αποδείχθηκε μάλλον ανθεκτικό, επισημαίνει το Reuters. Το ευρώ αντέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές απώλειες βρίσκοντας στήριξη στην παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζα στην αγορά συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του φράγκου. Μετά από πτώση 2% νωρίτερα, πριν από λίγο κινούνταν 0,5% χαμηλότερα στα 1,1102 δολάρια, εντός των διακυμάνσεων του περασμένου μήνα.

«Ακόμα και αν κάπως επιτευχθεί μια συμφωνία, η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις είναι αμφίβολη» δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Global Insight Ρατζίβ Μπισβάς, σύμφωνα με την Guardian.

Πρόσθεσε ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία κατά 0,3% το 2016 λόγω της αναταραχής στο εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονταν 0,8% στα 1.184,20 δολάρια η ουγγιά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ να υποχωρούν 1,4% στα 62,38 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους.

Οι τιμές για το “ελαφρύ γλυκό πετρέλαιο” του Τέξας –το αργό πετρέλαιο WTI– για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησαν κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας επίσης για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησε κατά 70 σεντς το βαρέλι στα 62,56, 40 δολάρια.

Οι ασιατικές χρηματαγορές καταγράφουν πτώση, όπως και το ευρώ, λόγω των φόβων για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63%.

“Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα, και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα”, δήλωσε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωση.

Ο Ντάνιελ Ανγκ, αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του ευρώ “θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πτώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου”.

Κλειστό στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, αποφάσισε:

α) να παραμείνει κλειστή, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α’ 65) και τυχόν κατ’ εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

β) να παραμείνει κλειστή, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με

την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 (ΦΕΚ Α’ 65) και τυχόν κατ’

εξουσιοδότηση αυτής απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η Ηλεκτρονική Δευτερογενής

Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,

γ) την αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων για την ως άνω περίοδο,

δ) την αναστολή λειτουργίας της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν

υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

ε) την αναστολή λειτουργίας του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από

το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), εγκρίνοντας σχετική απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα