Υποβάθμιση για Βέλγιο, διατήρηση για Γαλλία

Υποβάθμιση για Βέλγιο, διατήρηση για Γαλλία

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την οικονομία του Βελγίου ενώ αντίθετα οίκος Fitch διατήρησε την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας στα τρία Α

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε αργά τη Παρασκευή την βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο του Βελγίου σε "Aa3", από "Aa1", κάνοντας ταυτόχρονα λόγο περί αρνητικής προοπτικής, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί υποβαθμίσει εκ νέου τη χώρα.

Ο οίκος Moody's επικαλέστηκε, για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση, την επιδείνωση των συνθηκών αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς και τους "νέους κινδύνους" που απορρέουν από το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η "διάσωση" τραπεζών, περιλαμβανομένης της Dexia.

Ο οίκος έκανε λόγο για τους "αυξανόμενους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη" (του Βελγίου) λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης στην ευρωζώνη.

Η κατάσταση όσον αφορά τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με το κρατικό χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι "απίθανο να αντιστραφεί στο εγγύς μέλλον", ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η βαθμίδα στην οποία τοποθετείται πλέον το Βέλγιο είναι η τέταρτη υψηλότερη στο σύστημα αξιολόγησης του οίκου Moody's.

Παράλληλα, ο οίκος υποβάθμισε πέντε ουγγρικές τράπεζες, επικαλούμενη την ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους και τις αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία τους.

Πρόκειται για τις τράπεζες K&H Bank, FHB Mortgage Bank, Erste Bank Hungary και MKB Bank. Το outlook είναι "αρνητικό".

Γαλλία: "Αρνητική" από "σταθερή" η βαθμολόγησή του οίκου Fitch 

Ο αμερικανικός οίκος Fitch υποβάθμισε, σήμερα, σε "αρνητική" (από "σταθερή" που ήταν έως τώρα) τη αξιολόγηση που κάνει για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι την ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας συνεχίζει να την βαθμολογεί στην καλύτερη βαθμίδα, την "ΑΑΑ".

"Η αρνητική προοπτική", όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση γι'αυτήν (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα, ελαφρά άνω του 50%,μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί", αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Fitch.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Γαλλία γλύτωσε από τα δόντια του Fitch

SHARE:

24Media Network