Το υψηλότερο πρωτογενές του 2018 ανοίγει το δρόμο για ελαφρύνσεις

Το υψηλότερο πρωτογενές του 2018 ανοίγει το δρόμο για ελαφρύνσεις
Το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Τα καλά νέα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 λύνουν τα χέρια της Αθήνας για αφορολόγητο - ελαφρύνσεις.

Η μεγάλη υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 που εκτιμάται ότι έφτασε το 4% του ΑΕΠ ανοίγει το δρόμο για νέες ελαφρύνσεις.

Υπέρβαση για τέταρτη συνεχή χρονιά στο δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 αναμένεται να α ανακοινώσει η Eurostat για την Ελλάδα την Μεγάλη Τρίτη . Από τα επίσημα στοιχεία θα προκύψει και το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου χρόνου σε όρους ενισχυμένης εποπτείας το οποίο εκτιμάται ότι έφτασε το 4% του ΑΕΠ από 3,7% του ΑΕΠ που ανέφερε ο προϋπολογισμός του 2019.

Η διαφορά αυτή χωρίς να είναι τεράστια έχει μια θετική επίδραση και για το πρώτο τρίμηνο του 2019 δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για νέες ελαφρύνσεις από το 2019 και μετά.

Παρά τις διαδοχικές εκλογικές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται μέσα στο χρόνο το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων με μειώσεις φόρων το οποίο θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 -2023 που θα συζητηθεί και με τους εκπροσώπους των θεσμών από τις 6 έως και τις 8 Μαίου στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα.

Το πακέτο αυτό των μέτρων σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν μέτρα όπως η μείωση του πρώτου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται η μείωση στον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή η μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 12% , η διατήρηση των μειωμένων κατά 30% στα πέντε νησιά του Αιγαίου που επιβαρύνονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές.

Ποιο σημαντικό είναι η σκέψη να δοθεί και 13η σύνταξη χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερο για το πότε και ποιους θα αφορά.

Στοίχημα το αφορολόγητο

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα ήταν και παραμένει η αναστροφή του δεύτερου επαχθούς μέτρου που υποχρεώθηκε να προνομοθετήσει η Ελλάδα εντός του τρίτου μνημονίου : Της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 .

Ήδη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοιχτό ο θέμα να συζητηθεί και αν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος να υποστηριχθεί και από την Commission.

Στην κατεύθυνση αυτή η επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την Ελλάδα έχει σημασία καθώς πιστοποιηθεί ακριβώς το ζητούμενο , δηλαδή την ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που διαθέτει η Ελλάδα από το 2018 και θα μεταφερθεί και το 2019.

Το πακέτο των μέτρων αλλά και η επικείμενη αίτηση της Ελλάδας προς τον ESM για την αποπληρωμή των 3,7 δις από τα 9,8 δις ευρώ των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ απασχόλησε πολύωρη σύσκεψη του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αναπληρωτή του κ. Γιώργο Χοθλιαράκη στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ.

Σε ότι αφορά την αίτηση αποφασίστηκε να γίνει το αργότερο μέχρι και την επόμενη εβδομάδα αφού διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς . Τα μέτρα όμως θα βρίσκονται σε φάση συνεχούς προεργασίας και κοστολόγησης ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συσκέψεις που θα γίνουν με τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά το Πάσχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα