‘Ζεστό χρήμα’ από την Ευρώπη. Πού θα πάνε τα 2 δισ. ευρώ της λίστας του Γιούνκερ

‘Ζεστό χρήμα’ από την Ευρώπη. Πού θα πάνε τα 2 δισ. ευρώ της λίστας του Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους , στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 (ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες "ακραίας φτώχειας", μακροχρόνια άνεργοι και νέοι θα ωφεληθούν από το πακέτο των κοινοτικών κονδυλίων

Το σχέδιο που περιλαμβάνει στοχευμένη πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, μοντέλο αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης συντάσσει η κυβέρνηση για να το παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη ρευστότητα από την ΕΚΤ και τους δανειστές.

Έναν μαραθώνιο, για τον οποίο έχει διανύσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα αθόρυβης προθέρμανσης και σκοπεύει άμεσα να τον ακολουθήσει για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και το πρόβλημα της ρευστότητας, έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που αναμένουν οι δανειστές μας.

Η σχετική δέσμευση προέρχεται άλλωστε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε στο κρίσιμο ραντεβού των “επτά” στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η λίστα Βαρουφάκη που είχαν ήδη στα χέρια τους θα εμπλουτιστεί άμεσα με νέες συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις μεταρρυθμίσεις, που θα αρχίσουν να αποδίδουν παράλληλα και άμεσα “ζεστό χρήμα” στα δημόσια ταμεία.

Πού θα πάνε τα 2 δισ. ευρώ

Με την τονωτική “ένεση” των 2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση και η ανεργία, ενώ πλέγμα δράσεων θα υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πακέτο Γιούνκερ ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, μέσα στη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν αναγνώρισε, πως “υπάρχει θέμα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα”, προσθέτοντας μάλιστα ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει επιπλέον βοήθεια στη χώρα γι’αυτό”.

Προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη των νέων που δεν βρίσκουν δουλειά, των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο και των μακροχρόνια ανέργων.

Έμφαση δίνεται στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που στη χώρα μας παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ. Ολοκληρωμένο πακέτο θα υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Νέες θέσεις εργασίας

Σημαντικό κομμάτι από το πακέτο Γιούνκερ θα δοθεί για τη στήριξη οικογενειών που ζουν κάτω από συνθήκες  “ακραίας φτώχειας”, δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ.

Το βάρος θα δοθεί στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, ενώ θα υπάρξει επανασχεδιασμός των προγραμμάτων, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.

Στην αμέσως επόμενη φάση, θα δοθεί βάρος στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, με τη δημιουργία ενός πλέγματος υποστήριξης των ανέργων, που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δικαιούνται επιδότηση, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη, για το πώς θα ανοίξουν την επιχείρησή τους.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και θα βελτιωθούν επιδοτούμενα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων θα κατευθυνθεί σε ανάλογες δράσεις, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα