Ζημιά πάνω από 28.000€ στο ΙΚΑ. Απάτη πολιτικού μηχανικού με ψευδείς δηλώσεις εργαζομένων

Ζημιά πάνω από 28.000€ στο ΙΚΑ. Απάτη πολιτικού μηχανικού με ψευδείς δηλώσεις εργαζομένων

Εξιχνιάστηκε απάτη με ψευδείς δηλώσεις απασχόλησης εργαζομένων. Πολιτικός μηχανικός εξαπατούσε το ΙΚΑ και έβγαλε πάνω από 28.000 ευρώ

Διαδικτυακή απάτη εξιχνιάσθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

Αφορά σε ηλεκτρονική υποβολή μέσω του διαδικτύου, ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για απασχόληση εργαζομένων

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας 48χρονος πολιτικός μηχανικός στην πόλη των Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας

Η συνολική ζημιά από τη συγκεκριμένη απάτη για το Ι.Κ.Α., υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 28.000 ευρώ

Διαδικτυακή απάτη σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης για εξαπάτηση του φορέα του Ιδρύματος.

Η υπόθεση αφορά σε ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή, ένας 48χρονος ημεδαπός, πολιτικός μηχανικός στην πόλη των Ιωαννίνων. Η ζημιά για το Ι.Κ.Α. υπολογίζεται στις (28.424) ευρώ.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, άγνωστα άτομα είχαν υποβάλλει μέσω του διαδικτύου είκοσι τρεις (23) ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο, είχαν δηλώσει εικονικά σαράντα πέντε (45) εργαζόμενους ως εργάτες τριών (3) οικοδομικών έργων και ημέρες εργασίας που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά.).

Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκε «γεωγραφικά» συγκεκριμένο σημείο προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε την 13.09.2013 το πρωί, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, έρευνα στο γραφείο του 48χρονου, όπου και εντοπίστηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω του οποίου υπέβαλλε τις επίμαχες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

SHARE: