Όργιο ατιμωρησίας και ποινές "χάδι" για παραπτώματα εκπαιδευτικών

Όργιο ατιμωρησίας και ποινές "χάδι" για παραπτώματα εκπαιδευτικών

Παύση 6 μηνών για παιδική πορνογραφία, έγγραφη επίπληξη για εγκληματική αμέλεια και υποβιβασμός για απόπειρα βιασμού, είναι μερικές από τις ποινές "χάδι" των πειθαρχικών συμβουλίων σε εκπαιδευτικούς. Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει

Την αντικατάσταση των πειθαρχικών συμβουλίων από δικαστικούς και ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους προωθεί η υπουργός Παιδείας. Εντοπίστηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων για παραπτώματα εκπαιδευτικών και "αστείες" ποινές.

Η κωλυσιεργία και οι αποφάσεις ατιμωρησίας που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια σε υποθέσεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες υποθέσεις ασέλγειας σε βάρος μαθητών από εκπαιδευτικούς σε Αθήνα και Κρήτη, οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας σε παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα "Νέα", στο σχέδιο νόμου για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των υπαλλήλων του Δημοσίου, προτείνεται η αντικατάσταση των σημερινών πειθαρχικών συμβουλίων, που αποτελούνται από εκπαιδευτικούς που δικάζουν συναδέλφους τους, από νέα, στα οποία θα συμμετέχουν δύο δικαστικοί ή υπάλληλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δύο ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν εντάσσονται στο υπουργείο Παιδείας και μόνο ένας εκπαιδευτικός.

Στόχος, η διασφάλιση της ουδετερότητας της κρίσης και η ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Για τον ίδιο λόγο μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε εντός 15 ημερών πλήρη ενημέρωση για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ιστορικό τους καθώς και τους λόγους που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές έρευνες.

Κραυγαλέες περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και "αστείων" ποινών

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, καταγράφεται πλήθος πειθαρχικών παραπτωμάτων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις περισσότερες από τις οποίες ο έλεγχος είτε καθυστερούσε είτε οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν "χάδι".

Στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Χανίων εκκρεμεί, από τον Απρίλιο, υπόθεση εκπαιδευτικού κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), εις βάρος της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πορνεία. Το αρμόδιο Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας, λόγω των διαδοχικών αναρρωτικών αδειών που παίρνει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός για λόγους ψυχικής υγείας. Η εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ικανότητά της να ασκεί τα καθήκοντά της.

Στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας εκδικάστηκε η πειθαρχική υπόθεση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ,για κατοχή αρχείων με υλικό παιδικής πορνογραφίας. Εις βάρος του επιβλήθηκε ποινή παύσης 6 μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών. Η υπόθεση εκκρεμεί έπειτα από ένσταση της υπουργού Παιδείας ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΥΠΕΣ, ενώ για την υπόθεση έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη.

Στο ΠΥΣΔΕ Καβάλας εκδικάστηκε η πειθαρχική υπόθεση εκπαιδευτικού γυμνασίου, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε ποσότητα που εξυπηρετεί δικές της ανάγκες. Η πειθαρχική ποινή που της επιβλήθηκε ήταν πρόστιμο 30 ημερών. Η υπόθεση εκκρεμεί κατόπιν ένστασης της υπουργού Παιδείας στο Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΣ. Εναντίον της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας.

Στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας εκδικάστηκε η πειθαρχική υπόθεση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ, του Γυμνασίου Λάρισας, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή της έγγραφης επίπληξης, για το  πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο μαθητή. Η υπόθεση κατόπιν ένστασης της υπουργού Παιδείας εκκρεμεί ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέπεμψε τον κατηγορούμενο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Ακόμη, στο ΠΥΣΔΕ Αθήνας εκκρεμεί στο στάδιο της παραπομπής η πειθαρχική υπόθεση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ, αποσπασμένου μέχρι και τη λήξη του σχολικού έτους 2009 - 2010 σε σχολική μονάδα της Νέας Υόρκης. Η υπόθεση αφορά το παράπτωμα της ασέλγειας εις βάρος μαθήτριας, για το οποίο συνελήφθη στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουνίου του 2010, προφυλακίστηκε, κατέβαλε χρηματική εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος.

Στο Ρέθυμνο, εκτελέστηκε πειθαρχική ποινή υποβιβασμού από τον Α στον Β βαθμό για εκπαιδευτικό, κλάδου ΠΕ, του Γυμνασίου, για απόπειρα βιασμού μετά την εκδίκαση της ένστασης της υπουργού Παιδείας από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΣ κατά πειθαρχικής απόφασης του ανωτέρων ΠΥΣΔΕ. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Τους έκανα Σπαρτιάτες στα χέρια μου"

Αποδίδει το βίτσιο με τους "Σπαρτιάτες" σε ψυχική διαταραχή

Εκπαιδευτικός ασελγούσε σε μαθητή

SHARE:

24Media Network