Brexit: Αποχαιρέτα την Αγγλία που ήξερες – Τέλος τα φοιτητικά δάνεια για ξένους φοιτητές

Brexit: Αποχαιρέτα την Αγγλία που ήξερες – Τέλος τα φοιτητικά δάνεια για ξένους φοιτητές

Από το 2021, δεν θα δικαιούνται πλέον φοιτητικό δάνειο όσοι αποφασίοσυν να σπουδάσουν στην Αγγλία, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας υπουργού. Όσα πρέπει να ξέρετε.

Με τη Μεγάλη Βρετανία να οδεύει προς την πλήρη έξοδό της από την ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να εκδίδει οδηγίες για το τι θα ισχύει για τους μη βρετανούς πολίτες από το 2021. Μεταξύ αυτών είναι και η κατάργηση των φοιτητικών δανείων για όσους σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων, Μισέλ Ντόνλαν, ορίζει οτι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, φοιτητές από την ΕΕ, την Ευρωζώνη και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όπως δεν έχει διευκρινιστεί η θέση των Πανεπιστημίων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας σε σχέση με το θέμα των διδάκτρων ή και δανείων.

Μέχρι σήμερα, τα φοιτητικά δάνεια χορηγούνταν απο το υπουργείο Παιδείας σε φοιτητές, η αίτηση των οποίων έχει εγκριθεί απο βρετανικά πανεπιστήμια, για να καλύψουν τα δίδακτρα.

Το ύψος του δανείου ήταν τέτοιο ώστε αυτό να μπορεί να καλύψει ακριβώς το κόστος των διδάκτρων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και ανερχόταν το πολύ σε 9.000 λίρες αγγλίας ετησίως.

Πρόκειται για άτοκο δάνειο και η αποπληρωμή του γινόταν μόνο μετά την αποφοίτηση κι εφόσον οι ετήσιες προσωπικές αποδοχές είναι το λιγότερο 24.000 ευρώ το χρόνο. Όταν ξεπεραστεί αυτό το ποσό, το Βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος του ετήσιου εισοδήματος.

Τι πρέπει να ξέρουμε μετά το Brexit

Έλληνες πολίτες στο Η.Β.

• Η απόκτηση καθεστώτος μονίμου διαμένοντος (settled status) ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος (pre-settledstatus) επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να συνεχίσουν να κατοικούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δικαιούνται κοινωνική ασφάλιση

• Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη οικογενείας τους δικαιούνται να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση για να αποκτήσουν το καθεστώς μονίμου ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος.

• Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και αυτοί που αναζητούν εργασία μπορούν να παραμείνουν στο Η.Β. μετά την 31/1/2020. Δικαιούνται να κάνουν αίτηση μετά από 5 συνεχόμενα έτη διαμονής για την απόκτηση καθεστώς μονίμου διαμένοντος.

Βρετανοί πολίτες στην Ελλάδα

• Ο νόμος 4652/2020 ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόσβαση στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων και τη χρήση αδειών οδήγησης που έχουν εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δυνατότητα να παραμείνουν, να φοιτούν και να εργάζονται στη χώρα όπως πριν οι Βρετανοί πολίτες.

Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ

• Τα προϊόντα τα οποία εισάγονταν ελεύθερα μετά το Brexit υπάγονται στη διαδικασία του τελωνείου

• Οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτούν εγγυήσεις για δυνητικές ή υφιστάμενες τελωνειακές οφειλές. Θα εφαρμόζονται δασμοί, χωρίς προτιμήσεις, για εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης ενδέχεται να ισχύουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί για ορισμένα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο και να απαιτούνται άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής.

• Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ Θα αλλάξουν οι κανόνες για την δήλωση και καταβολή του ΦΠΑ. Για τη διακίνηση εμπορευμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτείται διασάφηση εξαγωγής. Αναφορικά με τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και διακινούνται προς το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειάζονται ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-AD)

• Εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στην υποβολή δεδομένων για ασφάλεια και προστασία για εισερχόμενα στην Ε.Ε. εμπορεύματα (Συνοπτική διασάφηση εισόδου-ENS). Για τα εισερχόμενα σε λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου εμπορεύματα προκειμένου να μην καθυστερούν φορτία, ίσως χρειάζεται ειδική εκ των προτέρων γνωστοποίηση του φορτίου από τις αρχές του Η.Β.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα