Φίλης σε Άνθιμο: Δεν σχεδιάζονται θρησκευτικοί διωγμοί

Φίλης σε Άνθιμο: Δεν σχεδιάζονται θρησκευτικοί διωγμοί
ΑΘΗΝΑ - Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου και παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νικολάου Φίλη και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, ο νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος Μαρματάκης δίνει την διαβεβαίωσή του, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ποια η απάντηση του υπουργού Παιδείας στην επίθεση που εξαπέλυσε από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με αφορμή περιστατικό απαγόρευσης σε κληρικό να μιλήσει σε σχολείο. Ανταπάντηση κ. Άνθιμου

Αναίτια και άστοχη χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης την επίθεση που εξαπέλυσε από άμβωνος την Κυριακή ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, με αφορμή την εγκύκλιο για τις επισκέψεις εξωσχολικών προσώπων στα σχολεία.

Ο κ. Άνθιμος ανέφερε περιστατικό με τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Δεν του επιτράπηκε όμως να κάνει την ομιλία, καθώς υπήρχε σχετική εντολή από το υπουργείο.

“Αυτός είναι ο διωγμός που έχει αρχίσει ανεπίσημα και τώρα προχωρεί να επισημοποιηθεί. Η εντολή του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη έχει δοθεί σε όλα τα σχολεία, αφού προ ημερών δόθηκε και διευκρινιστική εντολή σε σχολεία: “Κανένας μητροπολίτης δεν θα μιλάει στα παιδιά και να ελέγξετε τι έχουν κάνει όσοι έχουν επισκεφθεί τα σχολεία μέχρι σήμερα. Αν έχουν κάνει ομιλία ή κατήχηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση του υπουργού ήρθε την Τρίτη: “O Παναγιώτατος έπρεπε να είναι προσεκτικότερος. Εσφαλμένη ενημέρωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Αρκούσε μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου από τον ίδιο και όχι «μου είπαν» και «άκουσα».

Η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου όχι όμως σε ώρα μαθήματος.

Δεν παρεξηγώ τον Παναγιώτατο για όσα ισχυρίζεται ότι άκουσε. Ας μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. Πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία, στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες.

Τέλος, θέλω να καθησυχάσω τον Παναγιώτατο ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζονται διωγμοί και μάλιστα λόγω των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Προφανώς ο κ. Άνθιμος συγχέει εποχές…

Στόχος μας είναι το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο και αυτό υπηρετούμε”.

Η ανταπάντηση του κ. Άνθιμου

Λίγες ώρες αργότερα, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας τα εξής:

“Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι η αναγραφή σε μερίδα του καθημερινού τύπου σχετικά με το θέμα της απαγορεύσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου να ομιλήση σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, διετυπώθη λανθασμένα.

Στην υπόθεση αυτή δεν είχε καμμία σχέση ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης, και ούτε ελέχθη τίποτε περί αυτού υπό του Παναγιώτατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.

Το θέμα διετυπώθη σε επίπεδο διευθυντού-καθηγητών του σχολείου και Σεβ/του Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου. Δηλαδή, θέμα υπήρξε, αλλά να μην αποδίδωμε ευθύνες και μάλιστα συγκρούσεις και ‘’κεραυνούς’’ του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ά νθιμου εναντίον του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, αφού δεν υπήρξαν “.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα