Φωτοτυπίες πιο ακριβές από βιβλία

Στιγμιότυπο από το 28ο Γυμνάσιο στο Παγκράτι,αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά και διανομή βιβλίων (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από το 28ο Γυμνάσιο στο Παγκράτι,αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά και διανομή βιβλίων (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Το 20% των τίτλων των σχολικών βιβλίων θα βρίσκονται στο 60% των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου. Καταγγελία για ακριβή επιλογή των φωτοτυπιών

Οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ δήλωσαν ότι ο Οργανισμός τώρα παραλαμβάνει το χαρτί και μόνο στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει φτάσει στα σχολεία το 60% των βιβλίων.

Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να ομαλοποιηθεί ένα με ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ήδη, το 20% των τίτλων των σχολικών βιβλίων θα βρίσκονται στο 60% των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου. Κατά περίπτωση, όμως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Στα νησιά έχει ήδη φτάσει το 70% των σχολικών εγχειριδίων.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων που έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα που δημιουργήθηκε φέτος για τα σχολικά βιβλία.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΟΕΔΒ η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος οδήγησε τελικά σε τραγικές σπατάλες, καθώς επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε εποχιακούς υπαλλήλους, προσλήφθηκαν τελικά εργαζόμενοι μέσω ιδιωτικών εταιριών, που πληρώνονται 102 ευρώ την ημέρα ο καθένας και 145 ευρώ την ημέρα το κάθε φορτηγό που χρησιμοποιείται για την μεταφορά και εκφόρτωση των βιβλίων.

Μάλιστα, το κόστος των φωτοτυπιών, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΕΔΒ, είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ σαράντα σελίδες φωτοτυπιών 4 ευρώ.

Διέξοδος στο πρόβλημα μπορεί να βρεθεί αν προχωρήσει η λύση της εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει την αναγκαία υποδομή, αλλά για να γίνει αυτό το πρυτανικό συμβούλιο ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει το κόστος της προμήθειας του χαρτιού.

Όπως είπε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Μυλόπουλος, το πρωί της Τετάρτης σε συνεντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαθέτει τα κατάλληλα εκτυπωτικά μηχανήματα και μπορεί να αναλάβει το έργο με χαρτί που θα του προμηθευσει το υπουργειο Παιδείας. Η πρόταση του ΑΠΘ θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο στο προβλημα που έχει προκύψει αρκεί να βρεθούν τα κονδύλια.

Όπως δήλωσε, πάντως, σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων κ. Μ. Λυκόπουλος "υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας, Οικονομικών, Προεδρίας, Ανάπτυξης".

Να παραιτηθεί η υπουργός

Παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία, ζήτησαν εν τω μεταξύ μέλη της ΟΛΜΕ που συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων του ΟΕΔΒ.

Όπως είπε ο κ. Θ. Κοτσυφάκης εκ μέρους της Ομοσπονδίας, στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα, δεν είναι επαγγελματικά και σε πολλά από αυτά δεν λειτουργούν καν. Εφέτος θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για να μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32 εκατομμύρια αντίτυπα.

Όπως ανέφεραν, τα βιβλία που υπάρχουν ήδη προέρχονται από τα περσινά αποθέματα και το ίδιο ισχύει και γι' αυτά που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα οποία πωλούνται από 1,50 έως 9 ευρώ.

Κατέληξαν, δε, λέγοντας ότι ούτε καν τα σχολεια θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την επιπλέον επιχορήγηση τους. Κι αυτό γιατί δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές στους Καλλικρατικούς δήμους και έτσι δεν θα υπάρχει φορέας να δεχθεί τις πιστώσεις που θα δοθούν για να καλυφθούν τα έξοδα φωτοτυπιών και λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Με απεργίες απαντούν οι δάσκαλοι

Κλειστά θα είναι τα δημοτικά σχολεία στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) προκήρυξε 24ωρη απεργία εξαιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΕ, οι δάσκαλοι διεκδικούν "άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων, καμιά μείωση μισθών, 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του Α. Ε. Π., άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό".

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γονείς σε απόγνωση. Αγοράζουν μόνοι τους τα "δωρεάν" βιβλία

SHARE: