Πανελλήνιες 2018: Πρεμιέρα την Πέμπτη με 104.040 υποψηφίους για 74.692 θέσεις

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές εξετάσεις EUROKINISSI

Μειωμένος κατά 2.000 ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ φέτος σε σχέση με πέρυσι. Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός των Πανελλήνιων με 858 εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ. Αναλυτικά το πρόγραμμα

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, με τις δηλώσεις – αιτήσεις των υποψηφίων να αγγίζουν φέτος τις 104.040. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου διεκδικούν 74.692 θέσεις συνολικά σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει «έτοιμο» ως προς τον μηχανισμό των εξετάσεων και κυρίως, ως προς τα θέματα απόλυτης προάσπισης του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, ενόψει της έναρξης των Πανελληνίων αύριο (7 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ και την Παρασκευή (8 Ιουνίου) για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ, το υπουργείο ενημέρωσε ότι «ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος, τα εξεταστικά κέντρα της χώρας (858 για τα ΓΕΛ και 145 για τα ΕΠΑΛ) έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες και, όπως κάθε χρονιά, το υπουργείο βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων».

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό ΦΕΚ του ΥΠΠΕΘ που ορίζει τη διανομή του αριθμού εισακτέων βάσει κατηγοριών, οι υποψήφιοι των ημερήσιων Γενικών Λυκείων φτάνουν τους 86.301, των Ημερήσιων ΕΠΑΛ τους 15.742, τους 914 από Εσπερινά ΓΕΛ, τους 405 από Εσπερινά ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και 678 από Εσπερινά ΕΠΑΛ που εξετάζονται μαζί με το ημερήσιο.

Ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ εμφανίζεται μειωμένος, παρά τη πριμοδότηση για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια σε ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων. Συγκεκριμένα, πέρυσι ο αριθμός κυμαινόταν στις 17.995, ενώ φέτος μειώθηκε κατά 2.000.

Με τον αριθμό των εισακτέων φέτος να αυξάνεται κατά 4.000 περίπου, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δείχνουν ότι, ένα ποσοστό που αγγίζει το 80% θα καταφέρει να περάσει το κατώφλι Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και με τις βάσεις να σημειώνουν παράλληλα, μία σημαντική υποχώρηση.

Μοναδική ίσως εξαίρεση στην πτωτική πορεία των βάσεων είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα εγκαινιάσουν οι φετινοί υποψήφιοι με πάνω από 4.500 εισακτέους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Για τα Γενικά Λύκεια, οι εξετάσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 8 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στη συνέχεια, από τις 11 μέχρι και τις 15 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Αναλυτικότερα, στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού).

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 7 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά ('Άλγεβρα) και στο διάστημα 12-21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

Τα ειδικά μαθήματα

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Γερμανικά και Ισπανικά (23/6), Ελεύθερο (25/6) και Γραμμικό Σχέδιο (26/6), τα Γαλλικά (27/6), τα Ιταλικά (28/6) και τέλος, η Αρμονία (29/6) και ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (30/6).

Όσον αφορά τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα πρέπει να προχωρήσουν στην Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πανελλήνιες
SHARE: