Πανεπιστημιακοί: Προβληματικός ο νέος νόμος, απαράδεκτες οι περικοπές

Τι δήλωσαν οι Πανεπιστημιακοί στα πλαίσια της κινητοποίησης τους, στην οποία συμμετείχε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ποια στάση θα κρατήσουν (Vid)
- 27 Σεπτεμβρίου 2012 22:38
Σε συμβολική περικύκλωση του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές. Στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με την οποία τοποθετήθηκαν σχετικά με τις περικοπές στην παιδεία.
Η ανθρώπινη “αλυσίδα” σχηματίστηκε προκειμένου η πανεπιστημιακή κοινότητα να διαμαρτυρηθεί για την υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και τις δυσλειτουργίες που υποστηρίζει ότι εντοπίζονται στον νόμο- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στο περιεχόμενό του το καλοκαίρι.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος σε ομιλία του πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση, τόνισε ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν έναν από τους λίγους θεσμούς που συνεχίζουν να λειτουργούν ακέραια και να φέρνουν σε πέρας την κοινωνική αποστολή τους, μέσα στη μεγάλη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
“Δυστυχώς η Πολιτεία συχνά είναι απέναντι μας, οπότε πρέπει να αγωνιστούμε για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ομαλά”, είπε ο κ. Πελεγρίνης.
Η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Καραμαλέγκου, δήλωσε από τη μεριά της, ότι ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια παραμένει προβληματικός στην εφαρμογή του και οδηγεί στην υποβάθμιση του πανεπιστημίου, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχουν κοπεί κάποια από τα βοηθητικά συγγράμματα στα φιλολογικά μαθήματα, ως μέρος της γενικότερης πολιτικής για περιορισμό των συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια.
Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών έδωσαν στην συνέχεια συνέντευξη Τύπου στην οποία κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και τις περικοπές στις αποδοχές των καθηγητών πανεπιστημίου.
“Δεν εφαρμόζουμε τον νέο νόμο”
Την επιμονή τους στην αντίθεση της εφαρμογής του νόμου για τα Πανεπιστήμια, επισήμαναν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια, κάνοντας λόγο για την έναρξη αγώνα ώστε να μη γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, οι πανεπιστημιακοί είπαν μεταξύ άλλων ότι “η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό και δημοκρατική κατάκτηση, βρίσκεται εν κινδύνω, δεχόμενη μια πολυεπίπεδη επίθεση”.
Μάλιστα, αναφέρθηκαν στα μέτρα λιτότητας, τις περικοπές, τις δαπάνες για σίτιση και στέγαση, στα πανεπιστημιακά τμήματα που υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης συμβασιούχων και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν στο «σχέδιο Αθηνά», σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν τμήματα και ιδρύματα ακόμη.
Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει, έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι έχουμε 7,3 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο δαπάνης για την έρευνα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,7 δημοσιεύσεις, ενώ έχουμε 820 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων, περισσότερες από όσες η Ιταλία ή η Ισπανία.
“Σε αυτό το πλαίσιο”, πρόσθεσαν, “η τρέχουσα επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί ιστορική οπισθοδρόμηση, γιατί απειλεί με συρρίκνωση την ερευνητική και επιστημονική βάση και κατά συνέπεια το μέλλον της χώρας”.
Δεκαοκτώ σύλλογοι ΔΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα είπαν οι πανεπιστημιακοί ότι είναι στο πλευρό τους και στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Παντείου και Ε.Μ. Πολυτεχνείου.
Αντιδράσεων συνέχεια
Τα πανεπιστήμια αντιδρούν στις περικοπές χρηματοδότησης, αναφέροντας ότι τα προβλήματα θα είναι φέτος οξύτατα.
Την Τετάρτη, το Παιδαγωγικό Τμήμα Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει τη λειτουργία του για μία εβδομάδα “διότι αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών, εξαιτίας της μη πρόσληψης διδασκόντων, συμβασιούχων και αποσπασμένων εκπαιδευτικών” (υπάρχουν στο τμήμα 23 πανεπιστημιακοί για 1.300 φοιτητές).
Υπογραμμίζεται ότι αυτή τη στιγμή πολλά Πανεπιστήμια της χώρας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό εξαιτίας των περικοπών στους συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και στο “πάγωμα” των διορισμών μελών ΔΕΠ.
Εκλογές σε έξι πανεπιστήμια
Σε εκλογές για την εκλογή των νέων διοικήσεων τους αναμένεται να προχωρήσουν εν τω μεταξύ, έξι πανεπιστήμια της χώρας. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα γίνει η αρχή για την εφαρμογή του πιο δύσκολου σημείου του νέου νόμου – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή την εκλογή των νέων διοικήσεων.
Μάλιστα, αναμένεται να δοθεί μικρή παράταση από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ισχύων νόμος ορίζει ως καταληκτική προθεσμία το τέλος Οκτωβρίου.
Η μετάθεση της ευθύνης των εκλογών στα πρυτανικά συμβούλια των πανεπιστημίων, αντί των διορισμένων επιτροπών όπως προέβλεπε αρχικά ο νόμος, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου στα ΑΕΙ, αν και καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι φοιτητές εν μέσω ενός κλίματος που είναι ήδη ηλεκτρισμένο.