Σε “ομηρεία” χιλιάδες φοιτητές: Κρίνεται η τύχη του εξαμήνου

Σε “ομηρεία” χιλιάδες φοιτητές: Κρίνεται η τύχη του εξαμήνου
Eurokinissi

Συνεχίζεται για δέκατη εβδομάδα η απεργία των διοικητικών. Δεν έχουν γίνει ακόμα εγγραφές πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες φοιτητές εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο. Πρωτοετείς δεν έχουν εγγραφεί, ενώ εξεταστικές βρίσκονται στον αέρα, με τα μαθήματα να μην έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το Έθνος, σε ομηρεία χιλιάδων φοιτητών και «παράλυση» κάθε εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας των πανεπιστημίων έχει οδηγήσει η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ανώτατα ιδρύματα που συνεχίζεται εδώ και δέκα εβδομάδες.

Οι συνέπειες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, που συνοδεύονται και από αποκλεισμό των πανεπιστημίων, είναι ολέθριες για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους αλλά και για τους εργαζομένους.

Εξαιτίας της απεργίας για τη διαθεσιμότητα εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων σε 8 ΑΕΙ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει εγγραφές πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δεν διεξήχθη η εξεταστική του Σεπτεμβρίου για χιλιάδες φοιτητές, ενώ ακόμη το σύνολο των σπουδαστών των δύο ιδρυμάτων δεν ξεκίνησε μαθήματα.

Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και σε άλλα πανεπιστήμια που ενεπλάκησαν με τη διαθεσιμότητα διοικητικών, αλλά αντιμετωπίστηκαν γρηγορότερα, χωρίς να μπει σε κίνδυνο το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Μάλιστα, ένα πρόσθετο πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ τα τρία τελευταία έτη. Και αυτό γιατί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών θα πρέπει να έχουν εγγραφεί οι πρωτοετείς.

Ακόμα, η εικόνα διάλυσης που επικρατεί έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς εργαζομένους οι οποίοι χωρίς να συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις δεν μπορούν να εργαστούν ενώ ορισμένοι δεν πληρώνονται.

Παράλληλα, η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη για την τύχη του εξαμήνου. Οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ αποφασίζουν σήμερα εάν θα συνεχίσουν την απεργία και εάν επιτρέψουν την είσοδο φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν πρόκειται να δεχθεί παρεμπόδιση έναρξης των μαθημάτων, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή του νόμου που προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα