Στην τελική ευθεία το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Ποιος είναι ο νέος Πρύτανης

Υπουργείο Παιδείας (EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος)
Υπουργείο Παιδείας (EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος) EUROKINISSI

Η τελική υπογραφή για τη Διοικούσα Επιτροπή του νέου ΠΔΑ μπαίνει σήμερα. Ποια τα νέα πρόσωπα της 15μελους Επιτροπής. Αναλυτικά όλο το νομοσχέδιο και με όλες τις αλλαγές

Της Μίκας Κοντορούση

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναλυτικά ο νόμος 4521/18 για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας και με διακομματική συναίνεση σε επιμέρους άρθρα.

Την απόφαση διορισμού της Διοικούσας Επιτροπής του νέου ΑΕΙ αναμένεται να υπογράψει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η αναλογία των μελών της 15μελούς Διοικούσας θα είναι 5 μέλη από το ΤΕΙ Αθήνας, 4 από το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και 6 καθηγητές Πανεπιστημίων.

Πρόεδρος θα τοποθετηθεί ο πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης και Αντιπρόεδρος ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πανεπιστήμιο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας σε αριθμό φοιτητών, καθώς θα φοιτούν σε αυτό 24.119 φοιτητές. Στην πρώτη θέση, σε αριθμό φοιτητών βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με 31.756 φοιτητές και ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με 28.669.

Με τον νόμο, καθορίζονται οι διαδικασίες για την ίδρυση των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών στα ΑΕΙ (και κατ′ επέκτασιν και στο νέο πανεπιστήμιο). Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, θα αφορούν τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και η φοίτηση σε αυτά θα είναι δωρεάν.

To νέο πανεπιστήμιο θα συνεχίσει τη λειτουργία του στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές υποδομές των δύο ΤΕΙ, ωστόσο, οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα και με τη λειτουργία των διετών δομών, αναμένεται να καλυφθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, οι δήμοι της Δυτικής Αττικής έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να παραχωρήσουν στο υπουργείο για το νέο πανεπιστήμιο κτίρια ή/και εκτάσεις, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου στα τέλη Ιανουαρίου.

Τέλος, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα πανεπιστήμια στο 5%, από 1% που είναι μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τις επερχόμενες Πανελλαδικές, το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ θα είναι 10%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας σε αριθμό φοιτητών

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μετεγγραφές

Οι βασικές αλλαγές στο Λύκειο που θα ισχύσουν φέτος

ADVERTISING

SHARE: