ΤΕΙ Πύργου: Είμαστε μουσειολόγοι, μην καταστρέφετε τα όνειρά μας

Έντονες αντιδράσεις φοιτητών του τμήματος "Μουσειολογία, Μουσειογραφία και Σχεδιασμός Εκθέσεων" που εδρεύει στο Πύργο Ηλείας για το "σχέδιο Αθηνά". Φοιτήτρια απευθύνθηκε στο NEWS 247, θέλοντας να ακουστεί η φωνή τους
- 08 Φεβρουαρίου 2013 13:55
Φοιτήτρια του τμήματος “Μουσειολογία, Μουσειογραφία και Σχεδιασμός Εκθέσεων” που εδρεύει στο Πύργο Ηλείας, επικοινώνησε με το NEWS 247, θέλοντας να γίνει γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή το ΤΕΙ.
Μέσω του Blog που δημιούργησαν φοιτητές, διαμαρτύρονται για το νέο σχέδιο ΑΘΗΝΑ που αλλάζει ριζικά το αντικείμενό τους, όπως λένε.
“Το Μάρτιο του 2007 υπογράφτηκε από την τότε Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού η απόφαση της έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας & Σχεδιασμού Εκθέσεων – ΤΕΙ Πάτρας με έδρα τον Πύργο σύμφωνα με το «ΦΕΚ Αριθμ. Φ253/ 24823/Β6».
Έκτοτε και έχοντας κλείσει το Τμήμα σχεδόν 6μιση χρόνια εκπαιδευτικής λειτουργίας, η διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, μέσω του σχεδίου «Αθηνά», επιχειρεί την μετονομασία του Τμήματος σε «Διοίκηση Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων». Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Μουσειολογίας.
Αποστολή του Τμήματος είναι η μελέτη της ιστορίας και του υπόβαθρου των Μουσείων, του ρόλου τους στην κοινωνία, τη συντήρηση, την εκπαίδευση, την οργάνωση και τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον. Εν συντομία, η Μουσειολογία είναι ο κλάδος γνώσης που ασχολείται με την μελέτη των στόχων και την οργάνωση των Μουσείων. Μουσειογραφία είναι το σύνολο των τεχνικών που σχετίζονται με τη Μουσειολογία. Καλύπτει τις μεθόδους και τις πρακτικές λειτουργίας των Μουσείων”, τονίζει η Μαρία Λάζαρη, και συνεχίζει, λέγοντας:
“Το Τμήμα καθώς και οι φοιτητές αυτού, στην μέχρι τώρα πορεία του απέδειξε πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτήν με πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών συμμετοχών στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας.
Θεωρούμε πως η παραμονή του Τμήματος στον Πύργο, και η μη συγχώνευσή του με άλλο Τμήμα αποτελεί το ισχυρότερο επιχείρημα για την αυτοτέλεια του και την ανεξαρτησία του Τίτλου του. Όλοι εμείς οι φοιτητές του τμήματος αυτού, κάναμε μία από τις σημαντικότερες επιλογές για το μέλλον μας βασισμένοι στον τωρινό χαρακτήρα της σχολής. Διαλέξαμε να ασχοληθούμε με την Μουσειολογία και κατ’ επέκταση να έχουμε και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτόν τον κλάδο. Με την συγκεκριμένη τροποποίηση δεν μεταβάλλεται απλά λίγο το πρόγραμμα σπουδών μας αλλά αλλάζει ριζικά το αντικείμενο τους”.
“Μπορούμε να πούμε ότι το τμήμα Μουσειολογία, Μουσειογραφίας & Σχεδιασμού Εκθέσεων καταργείται «με το γάντι». Διεκδικούμε διατήρηση του τίτλου σπουδών μας, χωρίς καμία αλλαγή στο όνομα και στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.
Δεν επιτρέπουμε σε συντεχνιακού χαρακτήρα μεθόδους και πρακτικές, που σκοπό έχουν να καταργήσουν το χαρακτήρα και την ταυτότητα της σχολής μας, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα συγκεκριμένων επιστημονικών ομάδας. Να συνεχίσουμε να είμαστε φοιτητές Μουσειολογίας.
Ο τίτλος του πτυχίου μας να αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντικείμενο το οποίο μελετάμε”, τονίζει.
Μεταξύ άλλων στο blog τους αναφέρουν ότι “είμαστε μοναδικοί στο κλάδο μας και όλοι μας αρνούμαστε να γίνουμε κάτι άλλο απ’αυτό που έχουμε διαλέξει. Θα αγωνιστούμε για την παραμονή του τίτλου μας και για το αντικείμενο σπουδών μας ως φοιτητές ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΙ και διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε”.
“Είμαστε μουσειολόγοι, μην καταστρέφετε τα όνειρά μας”, τονίζουν.